”Părintele Benedict Ghiuș” de Daniela Șontică

407
Daniela Șontică Benedict Ghiuș. Sursa foto Cuvântul ortodox
Benedict Ghiuș. Sursa foto: Cuvântul ortodox

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roPortretul părintelui Benedict Ghiuş apare ca al unui om ce a mers pe calea sfinţeniei prin jertfă şi smerenie.

Părintele Benedict Ghiuş s-a născut la 21 octombrie 1904, în satul Domneşti, din judeţul Vrancea și a primit la botez numele de Vasile. A făcut strălucite studii de teologie la Bucureşti şi doctoratul la Strasbourg. A intrat în monahism la Mănăstirea Noul Neamţ de dincolo de Prut, dar s-a refugiat în România în 1940. A fost pentru o vreme asistent la Facultatea de Teologie din Bucureşti, profesor la Seminarul Teologic de la Neamţ, slujitor la Catedrala Patriarhală. A fost ales episcop de Hotin (în 1943), dar autorităţile nu l-au dorit, așa că a rămas în continuare monah.

A făcut parte din Rugul Aprins. Iată ce mărturie găsim în acest sens la părintele Roman Braga în revista ”Lumină Lină”:

”Mişcarea Rugului Aprins a fost un vulcan mistic în România între anii 1945 şi 1948, o reacţie a elitei într-un moment de criză. Ţara era ocupată de trupe sovietice, nonvalorile îşi cereau dreptul în educaţie şi în cultura românească. Ne-am trezit deodată în prezenţa comunismului, acest animal sovietic cu duhori apocaliptice, cu miros de votcă şi sudori comisăreşti, care umpluse ţara de afişe, carnavaluri, adunări, presă murdară, prostituţie politică, răsturnare de valori.

Unde să fugi, dacă nu în adâncul fiinţei tale? Unde să te închizi, dacă nu în cămările sufletului? Şi aici s-a întâmplat minunea: omul, căutându-se pe sine, s-a întâlnit cu Dumnezeu, a intrat în ordinea Duhului. Fiind studenţi pe vremea aceea, împreună cu părintele Nicolae Bordaşiu, am încercat să facem ceva care ne-a costat primii cinci ani de închisoare. Am redactat nişte statute pentru o eventuală Asociaţie a Tineretului Ortodox Studenţesc.

Ne-am dus cu ele la Rugul Aprins, şi ei ne-au zis: «Aduceţi pe studenţi aici, pe cei mai buni. Convertirea omului nu se face prin statute, asociaţie sau lecturi. Este nevoie de coborârea în noi, de explorarea universului interior, în care ne întâlnim cu Dumnezeu». Mentorul acestui grup de tineri din toate facultăţile care frecventau Rugul Aprins a fost părintele arhimandrit Benedict Ghiuş.” 

Au plătit scump toţi cei care au coborât astfel în adâncul inimii lor, cei care se întâlneau la Rugul Aprins. Părintele Benedict a primit condamnare la 18 ani de închisoare, din care a executat cinci, la Aiud și la Ostrov.

După anii de temniță, a trăit retras şi discret la Mănăstirea Cernica.

A murit în 1990, apucând să se bucure de căderea comunismului şi de libertatea credinţei în Dumnezeu.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.