”Petru Poni, pionier al chimiei românești” de Daniela Șontică

947
Daniela Șontică Petru Poni. Foto © Muzeul Poni-Cernătescu, Iași
Petru Poni. Foto © Muzeul Poni-Cernătescu, Iași

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roSe cuvine să ne amintim din când în când de întemeietorii pe pământ românesc ai diverselor științe. Unul dintre ei este chimistul Petru Poni, descoperitorul a două minerale, pe care le-a numit broștenită și badenită.

Omul de știință Petru Poni, născut la Cucuteni, județul Iași, în 1841, este pionierul chimiștilor din spațiul românesc, fiind primul care a înființat un laborator de chimie la Universitatea ieșeană, unde era profesor.

Devenirea și formarea lui științifică au început în țară și au continuat la Sorbona din Paris. Întors în țară, a fost o perioadă profesor de liceu, iar din 1878 a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași unde a predat timp de 33 de ani. Tot Petru Poni a introdus studierea chimiei petrolului.

A cercetat peste 80 de minerale culese din diverse zone ale țării și le-a descoperit pe cele două amintite mai sus.

Petru Poni a publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română și a scris numeroase cărți în domeniul fizicii și al chimiei. În anul 1903, a fost decorat de împăratul Austriei cu Marea Cruce a Ordinului Franz Joseph.

Chimistului ieşean i se datorează și decoperirea Lacului Amara ca loc de vindecare a unor afecțiuni. Practic, Petru Poni, în cercetările sale de teren, a studiat compoziția apei și a nămolului din Amara și a constatat că în inima Bărăganului se poate amenaja o stațiune balneară. Poni scria în studiile sale despre lacul Amara că  ”apa este incoloră, opalescentă, are gust foarte sărat și amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat.
Din analiza calitativă rezultă că are următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier și materii organice”.

Doritorii pot vedea obiecte personale, documente și alte lucruri care i-au aparținut savantului Petru Poni în cadrul Muzeului ”Poni-Cernătescu” din Iași, înființat în 1973, în urma donațiilor făcute de urmași. În același așezământ se află exponate care amintesc de alt savant chimist, Radu Cernătescu.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.