”Poezia haiku și importanța cuvântului” de Raul Gabriel Gavra

367
haiku leviathan

Haiku-ul, gen al poeziei japoneze, se evidențiază prin întinderea scurtă, prin forma sa comprimată, un poem de acest tip fiind format din trei ”versuri” (17 silabe, 5 – 7 – 5). Dar acest gen nu este singurul cu o formă atât de redusă, poezia niponă oferindu-ne și alte exemple: senryu (5 – 7 – 5) și tanka (5 – 7 – 5 – 7 – 7). Însă dintre toate acestea, fiind motivul raportării la un singur gen, haiku-ul este cea mai cunoscută formă a poeziei (scurte) japoneze, bucurându-se de o apreciere la nivel internațional. În sensul popularității, în Japonia, numărul scriitorilor de haiku se află în jurul a 10 milioane, majoritatea dintre ei fiind însă amatori, care scriu pentru sine.

Lăsând la o parte detaliile, în toată această artă, ideea de bază care se desprinde și pe care vreau să pun un accent deosebit este legată de importanța crucială a cuvintelor care sunt alese să formeze un poem, forma fixă a acestuia impunându-i autorului să se folosească de cele mai expresive (mai apropiate de sensul real al sentimentului care se vrea transmis) și mai scurte sau mai potrivite (ca întindere) cuvinte. În ciuda acestei alegeri atente, mai mult, observând rezultatul final al frământărilor sale și învățând încă o dată ceva despre importanța și puterea cuvântului, poetul vede că o înșiruire scurtă de cuvinte poate să ofere o paletă largă de imagini și sentimente diferite cititorilor, haiku-ul fiind plin de subiectivitate. Întărind și mai mult ideea de putere a cuvântului bine ales, în haiku se încearcă și îndepărtarea cuvintelor fără rost, a prepozițiilor sau a ceea ce este doar de umplutură (chiar și punctuația). De asemenea, pauza (kireji) – cezura, cu termenul consacrat – este foarte necesară și prezentă în poezia scurtă, totul rezumându-se (după cum am mai menționat) doar la cuvântul plin de semnificație.

Ca urmare, luând și respectând cele câteva (puține, dar greu de aplicat) condiții amintite, cele necesare realizării unui haiku de calitate, vedem că, prin excelență, acest gen al poeziei este unul al puterii cuvântului, al importanței alegerii corecte a cuvintelor și al exprimării frumoase și concise.

În zilele noastre, când toată lumea se află într-o continuă alergare și într-un permanent stres, când independența gândirii nu mai există (într-un timp al formatorilor de opinie, al formelor gata făcute de a vedea lumea), haiku-ul cred că poate să fie un excelent exercițiu de contemplație, de gândire originală, de formare a unui vocabular îngrijit, potrivit diverselor contexte (un rol în autoeducare), dar și o formă accesibilă de evadare din cotidian.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.