Prima audiție a lucrării de jazz simfonic „Rhapsody in Blue” de George Gershwin

438
Adina Romanescu, ”Arlechin”, ulei pe pânză, 2006
Adina Romanescu, ”Arlechin”, ulei pe pânză, 2006

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 101 ani, în 12 februarie 1924 la Aeolian Hall din New York, avea loc prima audiţie a lucrării concertante de jazz simfonic Rhapsody in Blue pentru pian și orchestră de George Gershwin, în cadrul unui concert festiv pentru aniversarea zilei de naştere a preşedintelui Abraham Lincoln. Dirijor: Paul Whiteman, Palais Royal Orchestra. Partea solistică a fost susţinută de compozitor.

La concert au fost prezenți mulți muzicieni importanți și influenți ai vremii, printre care Serghei Rahmaninov, Igor Stravinski, Fritz Kreisler, Leopold Stokowski, John Philip Sousa și Willie „Leul” Smith. Concertul a devenit unul istoric datorită primei audiții a Rapsodiei lui Gershwin.

Scopul concertului-experiment era, așa cum îl prezentase Whiteman într-o prelegere în fața mai multor critici muzicali, „pur educațional”. Programul, lung, a inclus 26 de lucrări muzicale distincte, împărțite în 2 părți și 11 secțiuni, purtând titluri precum „Forma adevărată de jazz” și „Contrast: notare legitimă vs. jazzing”. Piesa lui Gershwin a fost cea de-a doua din program, înainte de Pomp and Circumstance No. 1 March de Elgar.

Rapsodia a fost interpretată de orchestra lui Whiteman, cu o secțiune suplimentară de corzi. Gershwin a improvizat o parte din ceea ce cânta și nu a scris partea de pian decât după concert, așa că nu se știe exact cum a sunat rapsodia originală.

Glissando de clarinet cu care începe Rapsodia s-a născut în timpul repetiției, ca o glumă a instrumentistului, Ross Gorman, clarinetistul virtuoz al lui Whiteman, care a cântat măsura cu glissando, adăugând ceea ce el considera o notă plină de umor la pasaj, fapt acceptat de Gershwin, care i-a cerut să cânte astfel și în concert, ca o provocare.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.