La 6 mai 1888, Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București. Succesul acestor vaccinări a schimbat perspectiva medicilor asupra prevenirii și tratamentului unor boli.
Victor Babeș a revoluționat știința medicală prin faptul că, împreună cu Victor Andrei Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume, iar în România este considerat fondatorul școlii de microbiologie.
Printr-un decret din 2 martie 1925 s-a hotărât ca Institutul de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti să se numească Institutul dr. Victor Babeş. Astfel, în referatul ministrului Instrucţiunii Publice se arăta: „Institutul de patologie din Bucureşti a fost creat în anul 1887
de dl. prof. dr. Victor Babeş, care a ştiut să-i dea o atât de mare dezvoltare încât astăzi figurează în rândurile celor mai însemnate institute similare din Apus […] În Institut, pe lângă tratamentul antirabic, introdus şi modificat de dl. prof. dr. V. Babeş, se prepară serul
antidifteric, vaccinul antiholeric, antitific, serul meningococic, tuberculina. Pe lângă acestea,
Institutul lucrează cu tot mai mare interes şi în direcţia chestiunilor de igienă (holeră, lepră,
pelagră, pestă, tifos, streptococie), aducând cercetări proprii de mare importanţă practică [….].” (Oameni de ştiinţă… Conexiuni… Gesturi frumoase, București, Editura Albatros, Bucureşti, 1981).