Manualul pentru elevii din învăţământul liceal românesc intitulat ”Istoria Monarhiei din România” este prima lucrare de acest gen din Europa care se adresează şcolarilor dornici să ştie mai multe despre instituţia regalităţii. Este realizat de profesorii Nicolae Diţă, Doru Dumitrescu şi Mihai Manea cu un cuvânt înainte semnat de acad. Ion Bulei.
Cartea a beneficiat de consilierea ştiinţifică a doamnei dr. Diana Mandache de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi de a prof.dr. Alin Ciupală de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.
Nevoia de a edita un astfel de auxiliar şcolar a apărut, după cum spune prof. dr. Mihai Manea, deoarece ”după 1989 s-au vărsat tone de neadevăruri istorice privind familia regală şi istoria instituţiei monarhice”.
În 2012, Ministerul Educaţiei a decis să introducă în curriculum la decizia şcolii, studiul Casei Regale a României, tocmai pentru o mai bună înţelegere a modului în care a luat naştere şi s-a dezvoltat între 1866–1948, o ţară independentă şi puternică.
Structura manualului este gândită tematic şi cronologic, la definitivarea sa lucrându-se aproape cinci ani. Cu sprijinul Arhivelor Statului şi al Muzeul Naţional Cotroceni au fost incluse în auxiliar multe fotografii şi documente inedite.
Cred că manualul ”Istoria Monarhiei din România” poate fi folosit de orice persoană dornică să afle informaţii suplimentare despre regii României şi familia acestora, despre anturajele lor politice şi administrative. Editată la Nomina (editor, Bogdan Vîlceanu), lucrarea intră în librăriile bucureştene după data de 1 octombrie 2017 şi tot de la acea dată, poate fi achiziţionată online.
Textul de faţă nu este nici publicitate plătită, nici reclamă pentru Casa Domnitoare a României. Am fost educată în spirit republican, dar am citit mult şi am avut răbdarea să ascult nenumărate poveşti despre principii şi regii ţării, despre oamenii care-au trăit atunci. Am ajuns la concluzia că educaţia, carisma naşterii, tăria de caracter, patriotismul sunt valori pe care trebuie să le apreciem şi să ni le stabilim ca obiective, noi, muritorii de rând.
Puteţi citi această carte ca pe-o poveste chiar dacă aţi absolvit şcoala cu mult timp în urmă. Sper să vă convingă şi interviurile de mai jos pe care mi le-au acordat cu amabilitate editorul şi autorii la lansarea manualului, care a avut loc în 19 septembrie 2017 la Muzeul Național de Artă al României.
Mirela Nicolae este realizator la Radio România Cultural.