În urmă cu trei ani, pe data de 30 mai 2019, Asociaţia Culturală Leviathan, prin reprezentatul ei Lică Barbu, iniţia la Brăila, la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, proiectul „Zâmbetul uneşte” adresat copiilor cu vârste între 6 şi 14 ani.
Scopul proiectului a fost şi este organizarea unui grup artistic cu copii dornici să păşească pe scenă cu momente artistice pe genuri de interpretări à cappella, pantomimă, muzică, teatru scurt, cât şi preocupări artistice ale copiilor privind creaţii literare, pictură, desen umoristic etc.
Grupul artistic a fost botezat de la prima întâlnire, în unanimitate copilărească, „Nino Nino”.
Încă de la primele înscrieri şi până în prezent, participarea la acest proiect a fost gratuită.
Putem afirma cu toată convingerea, chiar dacă proiectul „Zâmbetul uneşte”, ca formalitate oficială, se numeşte tot proiect, că am depăşit faza de proiect pentru că a devenit o prezență cultural-artistică distnctă în viaţa culturală brăileană şi nu numai.
Pe aceste considerente, timp de trei ani de zile, s-au atins majoritatea obiectivelor propuse în acest plan de educaţie cultural-artistică pentru copii.
Rezultatele vorbesc de la sine şi merită să le subliniem, nu ca să ne lăudam, ci ca să demonstrăm că acolo unde există implicare, dragoste pentru copii, răbdare, idei noi în schimbarea mentalităţilor învechite de educaţie, originalitate la rubricile propuse, curajul zâmbetului de a trece peste eşecuri, se poate realiza cu succes tot ceea ce ne propunem.
Nu am promis nimic la începutul proiectului, doar câteva „creionări” la ceea ce ne angajam să facem. Toate ideile de activitate au venit spontan şi au fost adaptate la nivelul de aptitudini ale fiecărui copil. Faptele care au urmat în toţi aceşti trei ani dovedesc eficienţa educaţiei în rândul copiilor prin acest proiect.
Se cuvine ca la această aniversare să tragem linie şi să prezentăm un bilanţ.
În toţi aceşti trei ani de desfăşurare a proiectului, ne-am străduit să ducem la îndeplinire toate punctele propuse şi astfel:
‒ am reuşit să constituim un grup de copii talentaţi, majoritatea fetiţe, pe care l-am denumit „Nino Nino”;
‒ am iniţiat diverse activităţi artistice împreună cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” şi cu Asociaţia Culturală Leviathan, care au fost consemnate public în videoclipuri şi în articole publicate în reviste;
‒ am organizat şi desfăşurat cu succes activităţi în perioada sărbătorilor de iarnă, am donat cărţi brăilenilor pe străzile orașului;
‒ am organizat concursuri de desene cu premii;
‒ cu multe speranţe, am participat la preselecţia unui concurs de televiziune;
– am organizat un meci de fotbal între „Pisicoasele” şi „Zburlitele”;
– am organizat concursuri inedite prin parcuri cum a fost concursul „Caută comoara!”;
‒ ne-am jucat „de-a reportajul” de multe ori cu aparatul de filmat pe străzile Brăilei, punând întrebări brăilenilor despre oraşul lor şi întrebări de cultură generală;
– am realizat o emisiune la Radio Vocativ, un radio online, peste 10 ediţii, cu titlul Zâmbetul uneşte;
– am publicat la Editura Leviathan volumul „Nino Nino” şi poveştile copilăriei, carte scrisă şi ilustrată de copiii din grup, a cărei lansare a avut loc pe 5 iunie 2021 în cadrul unui spectacol susţinut de aceiaşi copii;
– am constituit un grup de reportaje, „Nino Nino şi Brăila”, care prezintă lunar brăilenilor un grupaj de ştiri şi suntem deja la a doua ediţie;
– merită să subliniem participarea copiilor la Concursul Naţional de Creaţie Literară „Şi eu ştiu să scriu!”, concurs organizat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaraborare cu Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”, la care câţiva copii din grup au fost răsplătiţi cu premii.
– cu ocazia Zilei Naţionale a României am vizitat monumentul „Vouă Eroilor”, unde copiii au cântat şi au recitat poezii. De precizat că acest monument vechi de aproape 100 de ani este părăsit de edilii oraşului şi arată jalnic;
– am poposit la statuia lui Mihai Eminescu, unde s-au depus flori şi s-au recitat versuri din lirica marelui poet.
Vedeţi ce de „am”-uri avem?
Periodicitatea întâlnirilor grupului „Nino Nino” este săptămânală şi făcând un simplu calcul, vom obţine un rezultat de 144 de întâlniri în trei ani, dar sunt mult mai multe având în vedere că au fost şi două sau trei întâlniri pe săptămână în anumite situaţii.
Colajul din prima imagine reprezintă doar 30% din activitatea acestui proiect.
Periodic, toate relatările despre fiecare întâlnire cu copiii au fost publicate pe site-ul https://leviathan.ro la rubrica ,,Zâmbetul uneşte” însoţite de fotografii şi videoclipuri.
Toate manifestările cultural-artistice au fost înregistrate video şi editate în peste 100 de videoclipuri pe care le puteţi viziona pe canalul YouTube „Trupa Nino Nino”, pe adresa:
https://www.youtube.com/channel/UCFjUWJMvV0DEaC5zAaEaCGQ
sau pe canalul YouTube „Leviathan România” la adresa: https://www.youtube.com/channel/UCmkAUJKMxL4VjfZyjcIPkhA
Desigur, au fost şi eşecuri în organizarea câtorva manifestări artistice, pe care copiii şi le-au însuşit ca pe nişte lecţii şi, mobilizându-se, au mers mai departe.
Mulţi copii au trecut prin acest proiect şi mulţi vor mai trece. Importantă în această trecere prin călătoria numită „Nino Nino” este clipa copilăriei care va rămâne întotdeauna în bagajul de amintiri al vieţii, copiii păstrând în memoria lor prietenia, zâmbetul, respectul faţă de societate, cunoştinţe noi, cunoaşterea lumii, comunicare, iubire.
Mulțumim partenerului nostru, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, pentru susținere și cadrul oferit!
Proiectul continuă!
Lică Barbu
***
Când a lansat proiectul „Zâmbetul uneşte”, coordonat de prozatorul Lică Barbu, Asociația Culturală Leviathan în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati”, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă a sperat ca părinții și copiii brăileni să se alăture demersului nostru măcar pentru o perioadă limitată de timp. Iată că astăzi putem număra 1095 de zile, adică trei ani de „zâmbete”, emoții, activități diverse, speranțe și realizări. Grupul artistic „Nino Nino” a devenit o corabie purtată de valurile speranței, iar copiii împreună cu Lică Barbu au reușit să se impună în viața culturală a orașului Brăila. Am trăit, alături de acești copii minunați, toate emoțiile posibile, mai ales din cauza distanței (distanța geografică dar și cea impusă de pandemie), dar încrederea în puterea visului lor ne-a motivat să le fim alături în fiecare zi. Mulți dintre copiii primei serii au împlinit vârsta de 14 ani, dar ei au rămas în cartea de onoare a proiectului „Zâmbetul unește”, dar și a grupului artistic „Nino Nino”. Au venit alți copii, proiectul continuă, se desfășoară alte activități, însă entuziasmul copiilor este cel din prima zi, pentru că acesta se moștenește, mai ales în grupul „Nino Nino”. Pentru că se apropie 1 iunie, ziua copilăriei universale, urăm succes tuturor copiilor lumii, iar copiilor noștri din grupul „Nino Nino” le dorim să aibă parte de bucurii, succes, să se bucurie de copilărie, să rămână cât mai mult alături de noi, alături de Lică Barbu, cel cu suflet de copil. Vă mulțumim, dragi copii, dragii noștri „Nino Nino” și să nu uitați niciodată că „Zâmbetul unește”!
Rudy Roth, Costin Tuchilă, Pușa Roth
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului
Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.
Povestea lui „Nino Nino” de Lică Barbu, în revista culturală „Leviathan”, anul II, nr. 4 (5), octombrie–decembrie 2019, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 142–149, click aici.
Interviul celor zece întrebări – Lică Barbu în dialog cu Doinița Mihaela Stanciu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, în revista culturală „Leviathan”, anul IV, nr. 1 (10), ianuarie–martie 2021, la rubrica „Lumea copilăriei”, pp. 180–183, click aici.
Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.