Este important de menționat că plafonarea stabilită acum câțiva ani în legătură cu valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, se aplică și în 2023. Astfel, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern începând cu 2018 și are valoarea de 145 lei.
Începând din aprilie 2023, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Asta înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.
De anul acesta, proprietarii care împrumută mașina vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale. În caz contrar, proprietarii riscă amenzi cuprinse între 1.305 lei si 2.900 lei.
Poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.
Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.
De asemenea, din acest an șoferii pot fi notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea poate fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile. Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.