Revista culturală „Ex Libris” (nr. 14/2020), editată de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila

288
revista ex libris bibl jud braila

revista revistelor culturale leviathan.ro logoA apărut nr. 14/2020, al revistei culturale „Ex Libris” editată de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila. Revista, în format online, are 78 de pagini cu informații despre activitatea bibliotecii județene, prezentarea unor proiecte care s-au derulat în acest an, dar și a proiectelor pregătite să fie lansate în anul 2021.

Cităm din cuprins:

Ludoteca virtuală de Doiniţa Mihaela Stanciu, Poveştile Lizucăi de Lenuţa Şişu, Proiecte de succes la Makerspace, articol semnat de Teodora SoareUn parteneriat de succes de Ionela Fedmașu şi Nino Nino, povestea continuă de Lică Barbu, coordonatorul proiectului „Zâmbetul uneşte”, iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă. Editorialul Sectoarele culturale și creative în pandemie este semnat de Dragoş Adrian Neagu, director al Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila, care remarcă printre altele: „Sectoarele culturale și creative sunt importante în sine în ceea ce privește amprenta lor economică și ocuparea forței de muncă. Ele stimulează, de asemenea, inovația în întreaga economie și contribuie la numeroase alte canale de impact social pozitiv (sănătate, educație, incluziune, regenerare urbană etc.). Acestea sunt printre cele mai afectate de pandemie, orașele mari având adesea cea mai mare parte a locurilor de muncă expuse riscului. Dinamica variază în funcție de sub-sectoare, activitățile bazate pe o locație anume și lanțurile de aprovizionare aferente fiind cele mai afectate…”. În acest an ce stă, din păcate, sub semnul pandemiei, sectoarele culturale au găsit soluții de adaptare prin trecerea în sistemul online, așa cum subliniază și autorul editorialului: „Adaptabilitatea la situația actuală variază foarte mult în cazul sectoarelor culturale și creative, de la instituții non-profit și publice (exemple: muzee, biblioteci care au adaptat activitatea la un regim semideschis cu accent pe digitalizare) la jucători mari cu scop lucrativ (exemplu: Spotify, Netflix – care având la bază cererea au redus numărul de filme oferite în format HD). Construirea mai multor parteneriate între activități ale entităților publice precum muzee, teatre, biblioteci poate îmbunătăți, de asemenea, durabilitatea sectorului care se bazează pe finanțare publică…”logo bibl jud braila

De asemenea, sunt evidenţiate şi viitoarele proiecte: Brăila – Ţinutul pescăresc de altădată de Dragoş Adrian Neagu şi Parcul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila de Corina Ciuraru.

Ca în fiecare număr al revistei, nu lipsesc rubricile Portret de bibliotecar, unde semnează  Mihaela Lungu, Daniela Munteanu şi Silviu Octavian Gheorghe, dar şi Lumea cărţilor, în cadrul căreia Roxana Neagu prezintă Titluri noi în bibliotecă, cât şi Încercări literare – Povestea firului de iarbă.

Responsabile de apariția acestui număr sunt: Teodora Soare, redactor-şef și secretar de redacţie, Roxana Neagu, corector, Cerasela Georgescu, copertă şi tehnoredactare computerizată.

Revista poate fi citită în format electronic aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.