Sâmbătă, 7 octombrie 2023, copiii din grupul „Nino Nino” s-au întâlnit la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, în spaţiul primitor al Secţiei de Împrumut pentru copii. Ludotecă.
Întâlnirea a durat peste două ore, fiind mai multe teme de abordat. Astfel, Lică Barbu, coordonatorul grupului, a propus interpretarea melodiei Pizza, pizza, pizza pe un text scris de Lică Barbu, cu participarea întregului grup de copii, iar lui George Negoiţă i-a propus să cânte melodia Cine mă vrea om mare? pe un text adaptat de Lică Barbu, melodie care a mai fost interpretată de Briana Maria Băjenaru în urmă cu doi ani, înregistrată video și care poate fi vizionată pe YouTube, canalul „Grupul de copii Nino Nino”.
A fost alegerea lui George să interpreteze această melodie. E talentat, are aptitudini artistice, are voce şi suntem convinşi că o va cânta la fel de bine ca Briana.
Copiii au primit cu entuziasm propunerile Şefului Licuţă şi apoi, l-au ascultat cum le-a prezentat o temă interesantă: „Să înţelegem muzica!”
La început, copiilor li s-a părut o temă banală. Toți ştiu ce-i aia muzică. Se aude peste tot, în toată lumea. Chiar şi ei, pe scenă, la repetiţii, ascultă şi interpretează muzică.
Dar după ce Şefulicuţă a început să le prezinte câteva instrumente muzicale, discuţia a început să devină interesantă.
Aşa au aflat despre instrumente muzicale de care nici nu au auzit, au înţeles ce rol are fiecare instrument muzical şi unde îi este locul într-o orchestră sau în interpretări individuale.
Ca „material didactic” s-au folosit câteva secvențe muzicale în care erau prezentate vioara, flautul, cornul, armonica, pianul şi trompeta.
Secvenţele muzicale au fost atent alese special, copiii ascultând fragmente din Simfonia a V-a în Do minor opus 67, supranumită„Simfonia destinului” de Ludwig van Beethoven, pe Nini Rosso, compozitor și trompetist italian de jazz, cu celebra melodie Liniște, interpretată la trompetă, o melodie din repertorul amerindian cântată la flaut și o melodie interpretată la armonică de un copil de numai 5 ani, Enzo Scacchia, Italia.
Importanţa aceastei lecţii este ca toţi copiii să fie îndrumaţi către muzica de calitate care transmite vibraţii pozitive şi care îi poate ajuta în împrejurări diverse, aşa cum această muzică ajută plantele şi animalele să crească armonioase, muzica bună, de calitate care va dăinui pentru totdeauna.
Mulţumim d-nei Doinţei Mihaela Stanciu pentru implicare la această activitate şi pentru ajutorul acordat la filmări şi pentru fotografii!
La această întâlnire am avut o plăcută surpriză. Prin grija mamei lui George Negoiţă, s-au înscris în grup două noi fetiţe: Maria Andrei şi Adelina-Cristina Dudău. Elena Negoiţă participă la aceste activități, de ceva vreme, alături de frăţiorul ei. Să le urăm „Bine aţi venit!” şi să le invităm în călătoria „Nino Nino”! Întâlnirea copiilor s-a încheiat cu jocul interactiv „Ghiceşte fotografia!”, un joc de imaginaţie şi comunicare. Şi pentru că Şefulicuţă a reuşit să le distragă atenţia din faţa telefoanelor, jocul va continua şi la alte întâlniri. Vom încerca să organizăm şi un mic concurs cu premii. De ce nu?
„Nino Nino” continuă!
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului
În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.
Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.