„Ștefan Ruha, un ultim reprezentant al violonisticii romantice de talie internațională” de Mirela Capătă

45
logo rubrica musica leviathan.roMarți, 17 august 2021 îl vom aniversa la Carei pe maestrul Stefan Ruha (90 de ani de la naștere), virtuoz al viorii și profesor universitar, artist emerit, un ultim reprezentant al violonisticii romantice de talie internațională.
Născut la Carei în 17 august 1931, Ștefan Ruha a venit la Cluj imediat după cel de-al Doilea Război Mondial și a indrăgit mult acest oraș. Talentul sau inegalabil și perseverența, tenacitatea, studiul intens și pasiunea pentru muzica, l-au dus pe cele mai înalte podiumuri de concert și l-au încununat cu prețioase premii naționale și internaționale, distincții, titluri și diplome: Laureat al premiului I la prima ediție a Concursului „G. Enescu” în 1958, premiul III la dificilul Concurs Internațional „P. I. Ceaikovski”, premiul II (premiul I nefiind acordat) la Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud” de la Paris, cetățean de onoare al orașelor Satu Mare, Carei, Cluj etc.
Muzician complex, a practicat pe lângă activitatea solistică, și pe cea camerală, excelând și ca profesor. A compus numeroase cadențe la concertele pe care le cânta sau a realizat orchestrații pentru unele piese pe care obișnuia să le ofere la bis. Repertoriul sau violonistic a cuprins aproape toate concertele importante, precum și piese pentru vioară solo, sonate cvartete, trio-uri, interpretările sale impunându-se prin virtuozitate și trăsături romantice. Sunetul viorii sale era inconfundabil, pornit din inimă. Vioara făcea parcă parte din întreaga sa ființă iar degetele sale erau o prelungire a sufletului său generos. Am avut marea șansă să fac parte din cercul sau magic, atât în cadrul Filarmonicii clujene, cât și în particular participând la început la cursurile de măiestrie pe care maestrul le ținea estival în Ungaria. Ștefan Ruha a fost modelul meu violonistic încă de pe băncile scolii, idealul meu de sonoritate și virtuozitate, de tehnică violonistică. Am descoperit din primul moment și un Om deosebit, un prieten cu suflet larg, un om de la care am învățat enorm și alături de care am cântat. N-am să uit niciodată momentele înălțătoare pe care le-am trăit cântând împreună Dublul concert de J. S. Bach, Vivaldi sau Corelli. Omagiul meu a fost o amplă teză de doctorat, Fenomenul Ștefan Ruha, virtuoz și simbol al artei violonistice a secolului XX și cele trei cărți (*) provenite din lucrarea de doctorat. După trecerea sa în neființă, am susținut numeroase recitaluri în biserici, preluând repertoriul pe care Ștefan Ruha obișnuia să-l interpreteze, acompaniată fiind de Ekaterina Botar, una dintre colaboratoarele sale îndrăgite. Cu siguranță că vor mai exista și alte carti sau concerte pe care le voi realiza, păstrând în acest fel flacăra vie pentru memoria celui ce a fost violonistul și profesorul Ștefan Ruha. Recunoștință vesnică maestrului și minunatei sale soții Iulia Ruha!

________

(*) Mirela Capătă, Ștefan Ruha, o viață în constelația viorii și În cercul magic al violonistului și profesorului Ștefan Ruha (Ed. Eikon București și Editura Charmides, Bistrița, 2021) și a numeroase interviuri cu personalități care l-au cunoscut pe Ștefan Ruha. Primul volum a fost tradus și în limba maghiară.

Vezi și: Zilele culturale „Ștefan Ruha” la Carei (16–17 august 2021)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.