Seria Concertelor de la Ateneu continuă astăzi cu concertul Orchestrei de cameră „Franz Liszt”, de la ora 16.30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Program: György Ligeti, „Ramificații” pentru orchestră de coarde; Béla Bartók, Concertul nr. 3 în Mi major pentru pian și orchestră, Sz. 119; George Enescu, Octetul pentru coarde în Do major, op. 7 (aranjament pentru orchestră de coarde).
Biletele se găsesc aici.
În cadrul Seriei Mari Orchestre ale lumii va concerta Orchestra Simfonică din Göteborg, la Sala Palatului începând cu ora 19.30. Dirijor: Gustavo Gimeno, iar solistă, violonista Alena Baeva. În program: Ligeti, Concertul românesc; Enescu, Capriciul român pentru vioară și orchestră (terminat postum de Cornel Țăranu); Ceaikovski, Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36.
Biletele se găsesc aici.
Ziua se încheie spectaculos, cu Seria Concertelor de la miezul nopții, de la ora 22.30, la Ateneul Român. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de mandolină din lume, israelianul Avi Avital, vine la București alături de Between Worlds Ensemble și Corul Rustavi, un proiect muzical ce explorează strânsa legătură dintre genul clasic și folclor. În program vor fi lucrări din folclorul georgian și Dansul libertății de Nikoloz Rachveli. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
Live pe site-ul festivalului: concertul de la ora 22.30. Înregistrarea va rămâne disponibilă timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii. Click aici.
Concertul de la 19.30 va fi transmis în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.
*
Orchestra Simfonică din Göteborg a fost înființată în anul 1905 și este formată în prezent din 109 muzicieni. Orchestra își are sediul în Sala de concerte din Göteborg – o bijuterie a funcționalismului din Piața Götaplatsen, care i-a încântat pe iubitorii de muzică încă din 1935.
Wilhelm Stenhammar a fost dirijorul-șef al orchestrei din 1907 până în 1922. El a conferit Orchestrei Simfonice din Göteborg un profil nordic puternic și i-a invitat pe colegii săi Carl Nielsen și Jean Sibelius să colaboreze cu orchestra. Sub conducerea dirijorului-șef Neeme Järvi, între 1982 și 2004, Orchestra Simfonică din Göteborg a întreprins o serie de turnee internaționale și a realizat aproximativ o sută de înregistrări de albume, impunându-se în același timp ca una dintre cele mai importante orchestre din Europa. În 1997, Orchestra Simfonică din Göteborg a primit importantul titlu de Orchestră Națională a Suediei.
Din stagiunea 2017–2018, Santtu-Matias Rouvali este dirijor-șef al Orchestrei Simfonice din Göteborg. Din stagiunea 2019–2020, Barbara Hannigan este dirijor principal invitat. Christoph Eschenbach a fost, de asemenea, dirijor invitat principal al Orchestrei Simfonice din Göteborg în anii 2019–2022 – împreună au format un triunghi puternic cu trei laturi, format din trei tipuri de artiști complet diferiți. De asemenea, suntem extrem de mândri să fim partener oficial al inițiativei de mentorat a sopranei Barbara Hannigan, Equilibrium, focusat pe tinerii cântăreți și muzicieni aflați la început de carieră.
Sten Cranner este directorul general și directorul artistic al orchestrei, în timp ce Gustavo Dudamel deține titlul de dirijor onorific, iar Neeme Järvi pe cel de dirijor principal emerit. Regiunea Västra Götaland este beneficiarul orchestrei.
Orchestra Simfonică din Göteborg colaborează în mod regulat cu dirijori precum Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias și Anja Bihlmaier.
Evenimente conexe:
TÂRGOVIȘTE, 8 septembrie, ora 17.00, Sala Mare a Teatrului „Tony Bulandra”:
Orchestra Simfonică de Tineret „Andante”, dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea. Soliști: Yasmina Militaru (vioară), Octavian Lup (violoncel), Sarah-Alexandra Nidelcu (pian). Program: Enescu, Balada pentru vioară și orchestră; Ceaikovski, Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră; Beethoven, Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, op. 37.
Concert In memoriam Eduard Caudella, organizat în cadrul Zilelor Cetății 2023.
Festivalul „Enescu” în țară:
CLUJ-NAPOCA, 8 septembrie, ora 19.00, Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”:
Recital Benjamin Kruithof, violoncel (câștigător al Concursului Internațional George Enescu „2022”) și Daria Ioana Tudor, pian
Beethoven, Sonata nr. 4 în Do major pentru violoncel și pian, op. 102; Britten, Sonata în Do major pentru violoncel și pian, op. 65; Schubert Trei cântece pentru violoncel și pian și Sonata Arpeggione, D 821.
Despre Festivalul Internațional „George Enescu”
Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este “Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București
Sponsori principali: Rompetrol, BRD
Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA, Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;
Cu sprijinul: Yokko, Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații
Transportator oficial: Tarom
Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;
Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack
Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.
Comunicat al ARTEXIM
*
Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.
Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018