La 30 de ani de la căderea comunismului, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12.30, în Sala Mare a HUB-ului FNT (Hanul Gabroveni – ARCUB), Festivalul Național de Teatru și Radio Europa Liberă organizează o întâlnire istorică. Gazdele evenimentului: Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu, pentru prima oară împreună după treizeci de ani.
Pentru români, un factor care a menținut, de facto, libertatea spiritului unui întreg popor a fost Radio Europa Liberă. Practic, până în 1989, prin Radio Europa Liberă eram conectați la ce înseamnă să gândești și să te exprimi liber, la realitatea care ne era ascunsă. Radio Europa Liberă a luptat constant pentru ca adevărul să fie rostit și pentru ca orice formă de dizidență din România să fie cunoscută și apărată. De la Radio Europa Liberă am aflat că Revoluția a izbucnit la Timișoara, iar Bucureștiul a ieșit în stradă.
Festivalul, în această ediție care este dedicată libertății și celor 30 de ani care au trecut de la dobândirea ei, își manifestă, prin organizarea acestui eveniment, prețuirea și respectul pentru Radio Europa Liberă, pentru oamenii ei și forma lor de rezistență. Vor putea fi reascultate o selecție de materiale audio din Arhiva de Aur a postului Radio Europa Liberă și, de asemenea, vor fi proiectate materiale multimedia din istoria recentă (post-decembristă), precum și o galerie de fotografii cu chipuri celebre ale celor pe care-i auzeam la radio, de cele mai multe ori pe ascuns.
Radio Europa Liberă (Radio Free Europe/ RFE) a fost fondată în 1950 și a început să emită inițial în Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România și Ungaria. Trei ani mai târziu, Radio Liberty (RL) și-a început emisiile către Uniunea Sovietică, în limba rusă și în alte 15 limbi naționale. Din 1975, RFE/RL a putut fi recepționată și în Estonia Letonia și Lituania.
După căderea comunismului, deși s-a vorbit de îndeplinirea misiunii inițiale a acestui post de radio, mulți dintre oficialii noilor administrații democratice din Europa Centrală și de Est și din Federația Rusă au încurajat nevoia de continuă informare întru obiectivele concrete ale emisiilor realizate RFE/RL le, cu precădere în perioadele de tranziție ale acestor națiuni spre democrație. Pe măsură ce statele din fostul lagăr socialist și-au consolidat sistemul democratic și multe dintre acestea au intrat în NATO, RFE/RL a considerat că și-a atins misiunea, iar emisia studiourilor a fost închisă pe rând în mai multe țări. În România, Radio Europa Liberă și-a încheiat activitatea în 2008. După un deceniu, în 14 ianuarie 2018, Radio Europa Liberă și-a redeschis redacția de la București, reluându-și emisia.
Astăzi, RFE/RL – Radio Europa Liberă si Radio Liberty – se bazează pe rețelele sale de reporteri locali pentru a oferi știri și informații corecte pentru peste 43 milioanne de oameni , în 25 de limbi și 21 de țări în care libertatea mass-media este restricționată, sau unde presa profesionistă nu este încă dezvoltată în întregime. Doar anul trecut (2018) articolele (video) RFE/RL au fost vizionate de peste 2,6 miliarde de ori pe Facebook și YouTube.
RFE/RL este o companie media independentă editorial, fondată printr-un grant oferit de Congresul Statelor Unite ale Americii prin intermediul U.S. Agency for Global Media.
FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 29-a, ediție desfășurată sub înaltul patronaj al Preledintelui României
18 – 27 octombrie 2019
Organizatori, parteneri
PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria municipiului Bucureşti
PRODUCĂTORI: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Centrul Cultural Expo Arte, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti
PARTENERI: Institutul Cultural Român, ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru
BROADCASTER OFICIAL: Trinistas TV
PARTENER MEDIA PRINCIPAL: ADEVĂRUL
SPONSORI: Help Net, DEDEMAN, Aqua Carpatica, Domeniile Blaga, Madd Electronics
PARTENER PRINCIPAL: MOL România
PARTENERI DE TRADIŢIE: Societatea Română de Radiodifuziune, RFI România
CU SPRIJINUL: ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București
PARTENERI INSTITUŢIONALI: Teatrul Odeon, Teatrul ”L. S. Bulandra”, Teatrul Metropolis, Teatrul Mic, Centrul Educațional Replika, UNTEATRU, Teatrul ACT, Teatrul Dramaturgilor Români, Teatrul Excelsior, Teatrul Luni de la Green Hours, Teatrul ”Nottara”, Teatrul Evreiesc de Stat, ARTMARK, Teatrul de Comedie, Librarium, UNATC, Galeria Rotenberg-Uzunov, Restaurant Angelo Grasso
PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI: Radio Europa Liberă, Deutsche Welle,
PARTENERI MEDIA: PRIMA TV, Radio Trinitas, Radio Clasic, Mișcarea de Rezistență, Marie Claire, Harper’s Bazaar, Femeia, Cosmopolitan, Ziarul Metropolis, Phoenix Media, Modernism, Unica, Avantaje, TVmania, Elle
PARTENER DE MONITORIZARE: MediaTrust.
Comunicat al UNITER