La Editura NONA a apărut recent o nouă carte de valoare documentară: Festivalul de Teatru Piatra-Neamț , 1969–2019. Pagini de istorie culturală.
În fapt, autorii – Violeta Simina Moșu și Valentin Andrei – aduc în fața cititorilor o monografie a acestui brand cultural al județului Neamț care, alături de Festivalul „Vacanțe Muzicale” și de Bienala de Artă „Lascăr Vorel”, a făcut cinste întregului ținut, adunând la Piatra-Neamț, de mai bine de cinci decenii, valorile artistice nu numai ale țării, ci ale întregului mapamond.
O carte „călare pe două veacuri”
„Trebuie spus de la început că, prin informaţie şi perspectivă, lucrarea îşi depăşeşte graniţele temei, istoria Festivalului de Teatru, devenind chiar o istorie a T.T.- ului, a teatrului pe meleagurile nemţene. Şi nu doar atât. Prin punctarea repertoriului, a izbânzilor scenei, a prezenței în confruntări europene, cartea sugerează şi un tablou general al teatrului românesc, al traumelor ideologice de la intersecția ultimelor două secole. E «călare pe două veacuri», cum plastic zicea titlul unei cărţi celebre”, afirmă în prefață omul de teatru (fost secretar literar, fost director) Mircea Zaharia. Care continuă: „Fotografii, afișe, cronici, imagini de colecție, declarații-program au fost puse cu drag în pagină de cei doi autori care au încercat să fie echidistanţi şi riguroşi. Dar amploarea unei asemenea treceri în revistă poate părea subiectivă, mai ales din perspectiva distribuirii spaţiilor (a existat mereu o generozitate aproximativă a surselor) şi a punctului în care se opreşte cercetarea: jubileul din anul 2019.”
La rândul lor, autorii mărturisesc: „Această carte a fost scrisă cu dragoste. Cu dragoste de cultură, cu dragoste de Teatru. Pentru teatru ca artă, dar, mai presus, pentru instituţia numită Teatrul Tineretului. Fiecare cuvânt care a ieşit de sub tastele computerului, fiecare rând, nu au avut alt imbold decât acela de a scoate la lumina generaţiilor care vor să vină o istorie a unei întreprinderi culturale – Festivalul de Teatru de la Piatra-Neamţ –, un proiect unic la momentul iniţial.
Intrarea şi pătrunderea tot mai adâncă (pe măsură ce procesul documentării înainta) într-o epocă trecută, apusă, într-o lume – cea a teatrului – plină de farmec, de magie, ne-a adus nouă, autorilor, recompensa aşteptată. Şi, totodată, ne-a determinat să continuăm, cu o sporită plăcere şi curiozitate, munca scrierii lucrării de faţă.”
Primele ecouri
Cartea a ajuns deja în mâinile cititorilor. Unii dintre ei, avizați, participanți activi la scrierea istoriei Teatrului Tineretului (Iarina Demian, Valentin Uritescu, Coca Bloos, Oana Pellea, Paul Chiribuță, Ana Ciontea, Carmen Ionescu, Alexandru Dabija, Bogdan Gheorghiu, Nicolae Scarlat, Cezar Antal, Alexandru Mâzgăreanu). Ecourile nu au întârziat să apară. Iarina Demian, componentă a primei garnituri a T. T.- ului, una dintre actrițele care a deschis prima stagiune, 1958–1959, a apreciat: „Această carte este precum Biblia. Merită citită și apoi răsfoită din când în când! Sunt sigură ca a fost un demers care a necesitat mult curaj și multă pasiune.”
La rândul său, de peste Atlantic, din Statele Unite ale Americii, Bogdan Gheorghiu, fost component al garniturii T. T. din anii ’80, trimite un mesaj autorilor: „Vă felicit pentru stăruința și grija cu care păstrați vii aceste amintiri care au contribuit la faimaTeatrului Tineretului. Complimentele mele!”
La primul contact cu această nouă apariție editorială de la NONA, cititorul este plăcut surprins de ținuta estetică a volumului. I s-a întâmplat și lui Nicolae Scarlat, fost director al Teatrului Tineretului (1991–1995) și regizor cu o activitate bogată pe scena pietreană, cel care apreciază lucrarea drept „un volum impresionant prin amploarea documetării și prin realizarea tipografică.”
Lansarea cărții Festivalul de Teatru Piatra-Neamț, 1969–2019. Pagini de istorie culturală va avea loc miercuri, 15 iunie 2022, ora 18.00, la sala Atrium din cadrul Central Plaza Hotel, Piatra-Neamț. Vor vorbi despre lucrare și despre autorii ei Gheorghe Bunghez (fost director al Teatrului Tineretului), Cristian Livescu (critic de teatru) și Mircea Zaharia (fost director al Teatrului Tineretului).
De asemenea, invitată de onoare va fi și doamna profesor Luminița Macavei, care va oferi un intermezzo muzical.