Știri: Artiști între granițele Balcanilor (29 octombrie 2018, București)

222
film antropologic

Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (ICID), centru de cercetare afiliat Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, are plăcerea să vă invite la o dezbatere culturală care are ca scop explorarea modurilor inovatoare în care artiștii se confruntă cu frontierele din Balcanii post-conflict. Dezbaterea face parte din ediția a 4-a Festivalului Internațional de film antropologic ”Culese din Balkani” 2018 și este organizată în colaborare cu Global Focus (România). Evenimentul este finanțat printr-un grant acordat de Kosovo Foundation for Open Society. Evenimentul va avea loc luni, 29 octombrie 2019, ora 19.00, la Clubul Țăranului (Strada Monetăriei, nr. 3, București).

”Situația actuală din Balcani seamănă cu un puzzle ce pare imposibil de rezolvat. Istoria complicată a condus la o situație politică dificilă și la multiplicarea granițelor. În ultimii ani, cooperarea culturală între țările din Balcani a înflorit și a creat noi spații pentru exprimarea artistică, pentru cei aflați între granițe și chiar dincolo de acestea. Vă invităm să răspundem împreună la următoarele enigme: Pot proiectele culturale șterge granițele în Balcani? Trebuie oare ca țările din regiune să se confrunte cu trecutul dureros, care le ține captive între frontiere pe care nimeni nu le poate dezmembra?

Am invitat alături de noi artiști și manageri culturali de renume din Balcani (în care includem și România) să ne împărtășească felul în care proiectele lor (filme, fotografie, teatru, muzică sau literatură) abordează complexitatea actuală a regiunii lor și cum văd ei viitorul. Invitații noștri speciali vor dezbate și răspunde la întrebarea despre modul în care cooperarea culturală și regională estompează granițele politice din Balcani, aducând oamenii mai aproape unii de alții.”

Moderator: Miruna Vlada (scriitoare, cercetătoare specializată pe Balcani, SNSPA)

Invitați speciali: Veton Nurkollari (Kosovo), Yli Citaku (Kosovo), Aida Sosic (Bosnia/România), Veroniki Krikoni (Grecia), Alex Trăilă (România).

Intrare liberă.

În urma dezbaterii, sunteți invitați la vernisajul nostru prezentând orașul Prizren*) în timpul Festivalului de Film DokuFest**).

Invitați speciali:

Yli Çitaku, născut în 1979, a absolvit regia de film la Academia de Arte din cadrul Universității din Pristina, Kosovo. Filmul său „Stau sau trebuie să mă duc” (2001) a câștigat cel mai bun film la prima ediție a DokuFest din Prizren. El a regizat, printre altele, ”Tatita” (2005), ”Move with Me” (2007), ”Blue Door Red Door” (2009) și ”Beyond the Road” (2009).

Aida Šošić este o cântăreață și actriță bosniacă, stabilită de patru ani în România. Absolventă a facultății de stomatologie, și membră a grupului Aida și Noi, artista are deja trecut n CV participarea la numeroase festivaluri de teatru și concerte pe teritoriul României. Trăieşte în București, cântă, încă se străduieşte să înţeleagă care-i treaba cu articolul hotărât, iubeşte, colecţionează graffiti de pe pereţi, e iubită, joacă teatru şi se lasă impresionată de frumuseţea româncelor. Transformă în muzică sirenele care altădată anunţau pericolul în Bosnia natală.

Veton Nurkollari, co-fondator al Festivalului Internațional de Film Documentar DokuFest din orașul Prizren, Kosovo, unul dintre cele mai mari evenimente culturale din regiune.

Veroniki Krikoni, co-fondator al Balkans Beyond Borders (BBB), cu sediul la Atena (Grecia), este organizatoare al Festivalului de Film de Scurt-metraj si responsabilă pentru proiectarea si managementul mai multor activități interculturale prin metode non-tipice de învățare în domeniul artelor.

Alex Trăilă este consultant de film din România. A absolvit imagine de film și TV la Universitatea Hyperion din București și a participat la o serie de programe de fomare și cursuri de pregătire în domeniul creative producing, mentoring și film marketing. A ocupat pentru 3 ani poziție de conducere în calitate de Development Producer, Sarajevo City of Film – fondul cinematografic dedicat producției de film de scurt-metraj și susțineri tinerilor cineaști din regiune.

________

*) Prizren este un oraș care datează din secolul al XIV-lea, cu o bogată istorie și cultură, reprezentând unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi din regiunea Balcanilor, adesea denumit capitala culturală a Kosovo.

**) DokuFest, Festivalul Internațional de Documentar și Scurt-metraj: www.dokufest.com

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.