În contextul situației actuale la nivel internațional, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și va organiza, pentru următoarea perioadă, ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc în data de 25 iunie 2020, ora 17.00, în limba română, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/și pe canalul oficial de Youtube al institutului: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ

Invitatul acestei ediții va fi conferențiarul Paul Cernat de la Universitatea din București. În cadrul unei discuții intitulate „Cine erau dadaiștii?”, alături de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, istoricul literar va oferi o privire de ansamblu asupra mișcării de avangardă literară și artistică – Dada, precum și a fondatorilor acestei mișcări, în contextul influenței majore asupra culturii israeliene avute de unul dintre pionierii dadaismului, Marcel Iancu. Discuțiile vor fi intercalate cu fragmente video din reportaje despre curentul Dada și fondatorii acestuia.
Paul Cernat este publicist, critic literar și eseist. Din 2009 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este doctor în Filologie cu Summa cum laude și în prezent este conferențiar universitar doctor la Catedra de istoria literaturii române a Universității București. Din 2013 este și cercetător în cadrul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.
A participat în calitate de comentator la Cenaclul „Litere”, condus de Mircea Cărtărescu. Este specialist în avangarda literară interbelică și autor a nenumărate prefețe și studii critice. Colaborator al mai multor publicaţii: „Observator cultural”, „Dilema”, „România literară”, „Cuvântul”, „Ziua”, „România liberă”, „Cotidianul”, a publicat numeroase volume, precum: În căutarea comunismului pierdut (în colaborare cu Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Paralela 45, 2001), Războiul fluturilor (Polirom, 2005), Avangarda românească şi complexul periferiei (Cartea Românească, 2007), Contimporanul: Istoria unei reviste de avangardă (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2007), Existențialismul românesc interbelic (Editura Muzeului Literaturii Române, 2013), Vase comunicante. Inter(feţe) ale avangardei româneşti interbelice (Polirom, 2018).
Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv
Arhiva Institutul Cultural Român
Vezi: ”Se întâmpla la Cabaret Voltaire” de Paula Romanescu
În umbra Profetului, piesă de cameră în două acte de Daniel Onaca, revista culturală „Leviathan”, anul III, nr. 2(7), aprilie–iunie 2020, p. 118–125.