Proiectul „Cartea vie a profesiei” a atras atenția și interesul publicului, la Brăila, din 2018, când a fost lansat de o echipă de specialiști ai Bibliotecii Județene ,,Panait Istrati” (Dragoș Neagu – director, Corina Ciuraru – Șef Serviciu Automatizare, Roxana Neagu – corector, Laura Caplea – bibliotecar, Leonard Neculae – redactor din cadrul Serviciului Automatizarea Activităților. Digitizare).
Proiectul are în vedere întâlniri live, simultane, de tip workshop, cu specialiști din diferite domenii de activitate, de profesii variate, care să discute, astfel, organizat, punctual, metodic și aplicat (ca la un veritabil târg educațional de planificare a carierei) cu publicul interesat, în special, tineri din clasele terminale de liceu.
La ediția din acest an au fost invitați următorii specialiști, reprezentând profesiile:
Specialist IT&C – ing. Viorel Ene,
Procuror – Dănel Cristinel Sarău,
Judecător – Geanina Voinea, Marius Laurențiu Cojocariu, Florin Cristinel Jercan,
Antreprenor/ Actor – Marta Nechifor,
Psiholog – prof. Rodica Popa,
Inginer în domeniul tehnic – conf. dr. ing. Petru Dumitrache,
Asistent univ. dr. ing. Gigel Căpățână,
Inginer în domeniul agricol – conf. dr. ing. George Andrei Vrânceanu,
Medic – dr. Camelia Grigore; dr. Grosu Robert, Șantea Daniela Renata, Delicote Corina,
Asistent medical – Ionuț Pavlovu,
Actor – Blanca Doba,
Regizor – Radu Nichifor,
Jurnalist – Liliana Nistor,
Economist – conf. conf. dr. Camelia Vechiu; lector univ. dr. Gianina Negrău,
Farmacist – Profira Constantinoiu,
Arhitect – Cristiana Faur,
Profesor/ Scriitor – Liviu Chifane,
Militar – lt. comandor Nicoleta Coman,
Polițist – comisar șef Simona Costescu,
Pompier – slt. Andreea Anton,
Ofițer penitenciar – comisar șef de Poliție Penitenciară, Daniel Gaceu,
Inspector de Poliție Penitenciară – Georgiana Chiojdoiu,
Subinspector de Poliție Penitenciară – Andreea Hristache,
Jandarm – plt. adj. Adela Sîrbu,
Ofițer Centru Antidrog – Olga Condrat,
Ofițer Marină – căpitan Marina Topor, mm. pr. Mihai Toader,
Consultant educație antreprenorială – Silvia Albu,
Bibliotecar – Valentina Chiriac,
Specialist Marketing Digital – Teodora Adamache Brânzoi,
Grafician – Cristina Dediu,
Web Designer – Florin Dediu,
Designer vestimentar – Florentina Giol.
Cu acest prilej, echipa de proiect (prin doamna Roxana Neagu) ne-a furnizat mai multe informații: ,,În perioada 2018–2022 proiectul s-a desfășurat în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene, în două zile consecutiv, însă spațiul s-a dovedit mult prea mic pentru numărul mare de participanți care a crescut de la ediție la ediție, așa că anul acesta am organizat evenimentul în holul Casei Tineretului din Brăila, unde spațiul mult mai generos ne-a permis să comasăm totul într-o singură zi, mărind durata activității la un workshop maraton. Pregătirile pentru eveniment au început cu aproximativ o lună înainte, pentru că este destul de dificil să găsim specialiști cărora programul de lucru să le permită să fie prezenți în timpul primei părți a zilei la activitate. Așa că trebuie să le mulțumim celor care și-au rupt din prețiosul lor timp pentru a le oferi sfaturi elevilor cu privire la viitoarea lor profesie.”
Ana Maria Zlăvog: Care este impactul asupra publicului din Brăila?
Roxana Neagu: Proiectul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu, dar de fiecare dată au participat și elevi mai mici. Numărul elevilor a fost în creștere de la o ediție la alta, de la câteva sute, la peste 1.200 anul acesta, însoțiți de aproximativ 60 de cadre didactice, de la 13 licee.
Ana Maria Zlăvog: Ce elemente de feedback ați pregătit pentru participanți?
Roxana Neagu: Interesul a fost de fiecare dată unul ridicat, noi am avut grijă să selectăm profesii de care elevii se simt atrași, iar acolo unde cererea a fost foarte mare, am dublat numărul „cărților vii” – invitații noștri (vorbim despre domenii precum Drept și Medicină). De asemenea, am ținut cont să avem în sală și profesiile care au fost solicitate la edițiile anterioare – designer, specialist. O organizare pe ore a grupurilor de elevi a fost și ea necesară ca toți cei interesați să se poată așeza la mese pentru a întreba și a primi sfaturi sau indicații. Am primit nenumărate felicitări, încurajări, sprijin, propuneri de colaborare, am văzut zâmbete și am auzit comentarii apreciative, prin urmare considerăm că proiectul „Cartea vie a profesiei” își atinge scopurile de la an la an. E bine ca fiecare dintre noi, adulții, să contribuie la formarea noilor generații, iar proiectul nostru exact acest lucru are în vedere.
Ana Maria Zlăvog: Cum va continua proiectul?
Roxana Neagu: După succesul acestei ediții, nu putem decât să continuăm. Vom rămâne cel mai probabil la o singură ediție pe an, vom păstra sala, pentru că accesul la „cărțile vii” a fost mult mai facil de această dată, vom ține cont de sfaturi, vom menține colaborările și vom fi deschiși și la altele, iar ca noutate, am dori să extindem și spre mediul rural evenimentul, să le putem oferi posibilitatea și elevilor din liceele care nu se află în municipiu să aibă o astfel de experiență benefică pentru viitorul lor.
A consemnat Ana Maria Zlăvog