Știri: Celebrarea Zilei Naționale a României printr-un concert interpretat de Alexandru Tomescu și Omar Massa (1 decembrie 2020, online)

130
concert-tomescu massa

logo icrÎn vederea celebrării Zilei Naționale a României, una dintre cele mai importante date din calendarul diplomației publice și culturale, și totodată ținând cont de restricțiile impuse la nivel global, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va difuza online, în data de 1 decembrie 2020, de la ora 17.00, concertul Piazzolla 99, din cadrul Stradivarius International Tour 2020, susținut de Alexandru Tomescu (vioară), alături de Omar Massa (bandoneon).

Materialul video va fi transmis în premieră pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCrV8OAoQyKqOA7d1dGrFesQ

Programul concertului Piazzolla 99 din cadrul Stradivarius International Tour 2020

Händel, Adagio in Re major; Bach, Aria pe coarda sol; Beethoven, Duo în Do major; Massenet, Meditație; Kreisler, Preludiu și Allegro; Dan Popescu, A Cry for Solitude; Piazzolla, Bruno y Sarah, Calambre, Night Club 1960, Piazzolla, Oblivion, Libertango;  Omar Massa, Avincis Tango; Enescu, Hora Unirii; Porumbescu, Balada.

Alexandru Tomescu, vioară (Stradivarius Elder-Voicu); Omar Massa, bandoneon

Programul concertului Piazzolla 99, din cadrul Stradivarius International Tour 2020, aduce în fața publicului două fațete ale duetului vioară – bandoneon. Pe de o parte, piesele consacrate din repertoriul lui Astor Piazzolla, marele maestru al tango-ului, de la a cărui naștere s-au împlinit în 11 martie 2021 99 de ani, iar pe de altă parte, o latură mai puțin cunoscută a acestui instrument aparte – și anume, repertoriul clasic.

Lucrarea A Cry for Solitude a compozitorului Dan Popescu a fost scrisă special pentru turneul Stradivarius, fiind inspirată din realitățile dureroase ale pandemiei generate de virusul Covid. Ea este dedicată tuturor acelora care au suferit de pe urma acestei maladii și de asemenea, tuturor celor care luptă cu virusul.

Alexandru Tomescu (n. 1976), violonist, a absolvit Conservatorul din București (1995-1999) sub îndrumarea lui Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului, și a obținut burse de studii în SUA și Elveția, unde a studiat cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001). Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe 4 continente și peste 30 de țări, Alexandru Tomescu se detașează drept liderul tinerei generații de violoniști români. Pretutindeni publicul și presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea și frumusețea interpretărilor sale. Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naționale și nu mai puțin de 26 de distincții internaționale la concursuri de prestigiu precum: „Niccolò Paganini” (Italia), „Pablo Sarasate” (Spania), „Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Franța) sau „George Enescu” (România). În ultimii ani a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaționale din Italia, Franța sau România. Acordurile viorii sale au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théatre des Champs Élysées – Paris sau Metropolitan Arts Center – Tokyo, alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri: Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach.

Alexandru Tomescu cântă pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu și considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate viori Stradivarius din lume. Instrumentul este de o inestimabilă valoare și face parte din Patrimoniul Național al României.

Cântărețul și compozitorul la bandoneon Omar Massa (n. 1981) s-a născut la Buenos Aires și s-a stabilit în Europa începând cu 2016. Aplaudat la nivel internațional ca fiind unul dintre artiștii de top la bandoneon și Tango Nuevo, este un muzician creativ care dorește să împărtășească publicului frumusețea instrumentului său și muzica unică a orașului natal. După ce a fost nominalizat la cel mai important premiu din industria înregistrărilor din Argentina pentru CD-ul său, Tribute to Piazzolla, familia lui Astor Piazzolla l-a invitat să cânte la bandoneonul lui Piazzolla la 25 de ani de la moartea sa – Massa fiind singurul muzician autorizat să facă acest lucru. În următorii ani, Massa a devenit un pionier în domeniul muzicii la bandoneon, prezentând un repertoriu unic de concerte baroce, tango simfonic și compoziții proprii ca solist, acompaniat de orchestre precum Orchestra Simfonică Asturia, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Națională a României, Orchestra Filarmonicii Moldovei, Orchestra Simfonică Biel și Filarmonica Brașov printre multe altele din America și din toată Europa. A cântat în mai multe locuri importante din New York, Dublin, Mexic DF, București, Berlin și a participat la proiecte cu artiști de renume internațional precum Eugene Kohn, Bruno Delepelaire, Tomasz Tomaszewski, Máté Szücs și Janne Saksala.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.