Știri: „Classic for Teens”, un proiect alternativ pentru tineri interpreţi de muzică clasică, începe în prima zi de şcoală (14 septembrie 2020, Focșani)

28
Afis Classic for teens

logo rubrica musica leviathan.roAstăzi începe la Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu cofinanțarea AFCN#classicforteens #cofinantatdeAFCN –, un proiect pe care, după douăzeci de ani și după o bogată și intensă activitate culturală în Italia, organizatorii îl propun orașului natal începând din prima zi de şcoală, în perioada 14–20 septembrie 2020.

Menirea proiectului „Classic for Teens” este aceea de a completa procesul educativ muzical desfășurat în Focșani, cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. Între 14 şi 20 septembrie, vor avea loc cursuri de măiestrie şi o serie de concerte susținute de muzicieni consacrați și de tineri muzicieni cu o prezenţă importantă pe scenele lumii și care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare în realizarea visurilor lor.

Intenția organizatorilor este aceea de a aduce muzica acolo unde este mai mare nevoie de ea, prin crearea unor zone noi de cultură și de a încuraja tinerele generații de muzicieni. Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr. Gh. Pastia, celor care sunt acum la început de drum. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile.  Și mai mult, cred că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață care ne permite să ne păstrăm spontaneitatea și bucuria lucrurilor deplin simțite.

În săptămâna 14–20 septembrie 2020 Focșaniul va vibra pe sunetele muzicii clasice. Muzicieni din toată lumea vor poposi în Focșani pentru a le dărui tinerilor focșăneni și publicului larg evenimente muzicale de excepție și de intensă emoție. In splendidul spaţiu al Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia vor avea loc concerte și recitaluri de pian, canto, vioară și acordeon,  susținute de: Filippo Tenisci (Italia), Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Italia) și din România, Horia Mihail, Gabriel Croitoru, Răzvan SumaIon Bogdan Ştefănescu, Nicholas Lupu,  Anta Agavriloae-Barbu. Programul se va încheia cu concertul Cvintetului Ateneului Mr. Gh. Pastia și al tinerilor muzicieni în devenire de la Liceul de Arte „Gh. Tattarescu” din Focșani.  Cunoscuta și îndrăgita actriță focșăneancă Roxana Lupu, cunoscută publicului larg pentru rolul Reginei Maria în lungmetrajul cu același nume și al Reginei Elisabeta a Marii Britanii la BBC, va fi amfitrioana evenimentului alături de actorul Sorin Francu.

Proiectul „Classic for Teens” reunește în mod excepțional alte două mari proiecte de rezonanță internațională: Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești, care prin laureații săi prezenți la eveniment, lansează cu această ocazie evenimentele celei a zecea ediții, aniversară și cuprinde evimente din turneele naţionale Pianul călător, Vioara lui Enescu – ediţiile aniversare Beethoven 250 şi Flautul fermecat.

„Classic for Teens”  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg, și nu în ultimul rând, o speranța de întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place, ceea ce ne reprezintă, ci trebuie să găsim alternativele pentru a continuă să fim cine suntem chiar și în condițiile în care luptăm cu o pandemie.

Evenimentul, cofinanțat de AFCN, este realizat de Hubart Agency în colaborare cu Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia din Focșani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia).

Calendar evenimente

Concerte – Ateneul Mr.Gh. Pastia

14.09.2020, ora 19.00

Pianul călător – Recital de pian susținut de Horia Mihail

Beethoven: Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor. „Sonata lunii”, partea I

Beethoven: Sonata nr. 21 pentru pian op. 53, „Sonata Waldstein”

Beethoven: 32 Variațiuni în do minor pe o temă originală WoO 80

Beethoven: „Für Elise”, bagatelă pentru pian în la minor WoO 59

15.09.2020, ora 19.00

Concert de acordeon clasic și pian susținut de Duo Aspera Ghenadie Rotari și Valentina Vargiu (Rep. Moldova/ Italia)

Astor Piazzolla: Primavera Portena, Adios Nonino, Verano Porteno, Muerte del Angel, Otono Porteno, Milonga sin Palabras, Libertango, Invierno Porteno

Petri Makkonen: Moldavian Rock

16.09.2020, ora 19.00

Recital liric, baritonul Nicholas Lupu (România), la pian Anta Agavriloae-Barbu

Arii din opere de Rossini, Donizetti, Bellini, Leoncavallo și canzonette italiene de Eduardo di Capua, Agustin Lara, R. Leoncavallo.

17.09.2020, ora 19.00

Recital susținut de Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian

Ludwig van Beethoven: Romanța pentru vioară și pian nr.2 în Fa major, op.50, Sonata pentru vioară și pian nr. 1 op. 12 nr. 1 în Re major, Sonata pentru vioară și pian nr. 5 op. 24 în Fa major, „Primăvara”, Romanța pentru vioară și pian nr. 1 în Sol major op. 40

18.09.2020, ora 19.00

Recital de violoncel susţinut de Răzvan Suma

18.09.2020, ora 20.00

Recital de pian Filippo Tenisci (Italia)

Ludwig van Beethoven: Sonata quasi una Fantasia op. 27 nr. 1

Franz Liszt: Deux Légendes S 175 (Saint François d’Assise, La prédication aux oiseaux, Saint François de Paule marchant sur les flots)

Robert Schumann: Humoresca op. 20

19.09.2020, ora 19.00

Flautul fermecat – Pe aripile sunetului, recital de flaut Ion Bogdan Ştefănescu

20.09.2020, ora 19.00

Concert de închidere susținut de Cvintetul Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia din Focșani, cu participarea tinerilor muzicieni ai Liceului de Arte „Gh. Tăttărescu”.

MASTERCLASS

  1. Acordeon – Ghenadie Rotari 14-15-16.09
  2. Vioară – Gabriel Croitoru 16-17-18.09
  3. Violoncel – Răzvan Suma 16-17-18.09
  4. Pian – Horia Mihail 16-17-18.09

PROIECT cofinanțat de AFCN

Organizat de Hubart Agency

În colaborare cu: Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia, Primaria Municipiului Focsani, Asociația culturală Propatria din Roma (Italia), Festivalul International Propatria, Liceul de Arte „Gh.Tattarescu”, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia, Organizația Civică Vrancea, Asociaţia culturală Pro Contemporania

Parteneri media: TVR-Internațional, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Atlas tv, Monitorul de Vrancea

Sponsori: Autovip, Casa Vrânceană, Sara Resort, Grafit Srl, Farmacia Alcor, Casa de moda Pygmalion

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.