Colectivul artistic Apparatus 22 din România va participa, în perioada 21 iunie‒10 septembrie 2017 la expoziția Work it, feel it! desfășurată în cadrul Bienalei de la Viena (Vienna Biennale) 2017. În cadrul manifestării, găzduite de Kunsthalle Wien (Karlsplatz), Apparatus 22 va expune o serie de lucrări din seria multidisciplinară „Several Laws” concepută ca o trilogie artistică menită să inducă o stare de meditație și reflexie în creierul privitorului vis-a-vis de perceperea corpului uma ca spaţiu al confruntării şi negocierii normelor civilizatoare. Curatoare a evenimentului este Anne Faucheret, în colaborare cu Eva Meran.
Apparatus 22 este un colectiv multidisciplinar de artă, iniţiat în ianuarie 2011 în Bucureşti, România, fiind format din Erika Olea, Maria Farcaş, Dragos Olea şi Ioana Nemeș (1979-2011). Obiectivul colectivului este de a explora relaţiile complexe dintre modă, economie, politică, studii de gen, mişcări sociale şi religie, cu scopul de a dezvălui teme de reflecţie asupra societăţii contemporane.
Expoziţia „Work it, feel it!” este un proiect artistic dedicat „viitorului muncii și muncii viitorului„, tematizând provocările la care trebuie să răspundă corpurile umane şi posibilităţile acestora de a reacţiona în contextul automatizării progresive a mediului de muncă. Proiectul vine să evidențieze dihotomia dintre trecut și prezent, din perspectiva modelării corpurilor (până la mijlocul secolului 20 rolul primordial aparținea societăților disciplinare din mediile închise („milieux clos„, cum ar fi școala, fabrica, clinica etc.), în timp ce în prezent rolul cheie este jucat de societățile de control care modelează organismele prin intermediul informației). Efectul colateral al evoluției este faptul că, grație noilor tehnici dezvoltate de umanitate, corpurile sunt modelate mai puțin în virtutea unor rațiuni productive,c i mai degrabă în numele a însăși corporalității, ideii de perfecțiune a individului într-un mediu determinat de timpul liber și de consum. Între utopie și distopie, între speculație și analiză, artiștii și artistele care expun în cadrul expoziției conturează mediile de lucru ale viitorului pe fondul instrumentalizării sale economice și politice.
Pornind de la lucrările artistice prezentate, programul amplu de evenimente conexe propune abordarea intensivă a subiectelor tematizate în expoziţie – în cadrul unor serii de dezbateri, performance-uri, proiecţii de film şi sesiuni de lucru cu artiştii invitaţi (Apparatus 22, Hannah Black, Danilo Correale, Juliette Goiffon / Charles Beauté, Louise Hervé / Chloé Maillet, Shawn Maximo, Sidsel Meineche Hansen, Romana Schmalisch / Robert Schlicht, Visible Solutions).
Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român – Viena.