Știri: Concert cu muzică de Niccolò Paganini și Ciprian Porumbescu (11 mai 2018, Berlin)

342
cvartetul diverso

logo rubrica musica leviathan.roVineri, 11 mai 2018, ora 18.00, la Haus der Evangelischen Akademie/EKD, Blauer Saal, Charlottenstr. 53/54, 10117 Berlin, va avea loc manifestarea din cadrul proiectului ICR Berlin, ”Marea Unire: România și minoritățile ei”. Astăzi: romii.

2018 reprezintă pentru România un al sărbătoririi și al introspecției deopotrivă, fiind al 100-lea an de la epocalul eveniment al Unirii tuturor provinciilor istorice, locuite majoritar de români, în cadrul acelorași granițe. Atât înainte, cât și după 1918, minoritățile au jucat un rol deosebit în toate aceste regiuni. Ca atare Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” de la Berlin consideră drept o chestiune de onoare să aducă minorităților din România recunoașterea cuvenită, tocmai în acest an festiv și introspectiv. Din această perspectivă este conceput și evenimentul din această seară: spre a depune mărturie despre destinul, însușirile și înzestrarea cultural-muzicală a romilor. Politologul dr. Annelie Ute Gabanyi și muzicologul dr. Gerhard Müller vor evidenția aspecte istorice și culturale ale acestui popor sui generis, în trecut și prezent. Cvartetul Diverso, condus de către violonistul rom Jean Berlescu, va depune mărturie în acest sens prin intermediul creațiilor lui Niccolò Paganini și Ciprian Porumbescu.

Participanți: Quartetto Diverso: Jean Berlescu, vioară, Cosmin Cernat, chitară, Michail Balan, violă, Elisabet Iserte Lopez, violoncel. Referat istoric: Dr. Anneli Ute Gabanyi, politolog. Referat muzical: Dr. Gerhard Müller, muzicolog.

Program:

17.30: Intrare

18.00: Mesaje de salut. Dr. Christian Staffa, director Ev. Akademie zu Berlin și Claudiu Florian, director ICR Berlin.

Georges Boulanger (1893–1958), ”Avant de mourir” pentru vioară solo

Referat: ”O melodie uitată”, dr. Gerhard Müller, muzicolog

Niccolò Paganini (1782 – 1840): Cvartet pentru vioară, chitară și violoncel, op. 5, nr. 2 Allegro, Minuetto (Allegretto), (Cantabile larghetto), Polacca (quasi presto)

Referat: ”Între fascinație și discriminare: despre istoria și cultura Sinti și Romilor”, dr. Anneli Ute Gabanyi.

Ciprian Porumbescu (1853–1880): Balada, aranjament pentru vioară și chitară

Referat: ”Stradivarius și vioara țigănească, sau: aparțin Sintii și Romii Europei?”, dr. Gerhard Müller

Niccolò Paganini: Cvartet op. 5, nr. 9, pentru vioară, violă, chitară, violoncel Allegro moderato, Minuetto alla Waltz (Allegretto mosso), Adagio sostenuto appassionatamente, Finale (Allegro vivace)

Jean Berlescu a studiat vioara în România, înainte de a se stabili în Germania, unde a fost concert-maestru în cadrul mai multor orchestre. Creează în 2002 propriul ansamblu și concertează în multe săli renumite pe glob, precum Berliner Philharmonie, Teatro Municipão São Paolo, Gran Teatre del Liceu, Barcelona. A cântat în cvartet de coarde, cu soliști de la Radiodifuziunea Leipzig, şi cu Quartetul ”Masters of strings”, care a fost comparat cu Kronos-Quartett. Din 1992 a organizat diverse concerte caritabile în Germania şi în România.

Cosmin Cernat a început studiile muzicale la vârsta de 10 ani, la Brăila, studiind pianul și chitara. A fost premiat la concursuri naționale şi internaționale, însumând 17 premii şi trofee. A efectuat concerte în diverse proiecte cultural-artistice, a cântat pentru radio şi televiziuni, la nivel naţional şi internaţional. Din 2013 este profesor de Chitară la Colegiul Naţional de Artă ”Dinu Lipatti” din Bucureşti, membru de onoare și președinte în comisiile de jurizare a concursurilor naționale de specialitate.

Mikhail Balan a început să studieze vioara la 5 ani, la Școala Gnessin din Moscova. La 13 ani se dedică violei. Își continuă studiile la Conservatorul ”Ceaikovski” din Moscova şi la Haute École de Musique din Lausanne. Petrece câțiva ani în Israel, unde creează Young Israel Trio şi studiază la Universitatea din Tel-Aviv, înainte de a pleca spre Berlin. Mikhail Balan este câștigător al Premiului ”Beethoven” şi a participat la multe Master-class-uri cu profesori renumiți. Din 2015 concertează în diverse festivaluri de muzică, colaborând cu dirijorul Krzysztof Penderecki.

Elisabet Iserte López a studiat la Conservatorul din Barcelona, şi apoi s-a specializat în violoncel la Hochschule fur Kunste din Bremen. După absolvire a ajuns la Berlin. Cântă în mod regulat cu orchestre şi ansambluri de muzică de cameră profesionale în Germania, precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Gewandhaus Leipzig sau Berliner Philharmonie. În plus este manager de orchestră la Residenzorchester Mark Brandenburg.

Dr. Anneli Ute Gabanyi este cercetător politic, critic literar, jurnalist și filolog, care activează de mai multe decenii în Germania. Este absolventă a Universității din Cluj (filologie și științe politice), dar și a Universităților din Auvergne și din California de Sud. Şi-a obținut doctoratul în filologie din partea Universității Helmut Schmidt din Hamburg. Activitatea ei științifică este dedicată Războiului Rece, Revoluției române din 1989, dar și problemelor curente de geostrategie din zona Europei răsăritene. După o carieră în cadrul Radio Europa Liberă (ca analist și șef al secției de cercetare pentru România) și la Institutul de Studii Sudest-Europene de la München, dr. Gabanyi a lucrat din 2001 ca cercetător asociat al Institutului German pentru Studii Internaționale și Securitate din Berlin.

Dr. Gerhard Müller este specialist în muzica secolului XX, practicând mai multe profesii în domeniul cultural. Şi-a început cariera în fosta RDG ca editor cultural al ziarului ”Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst” şi critic muzical şi de teatru la radio. Din 1980 a fost director al Komische Oper din Berlin, apoi al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig. A publicat numeroase articole şi cărţi de muzică sau teatru în Germania, precum ”Heinrich Heine und die Musik” (Leipzig, 1987) sau ”Apollos Tempel in Berlin – Vom Nationaltheater zum Konzerthaus am Gendarmenmarkt” (München 2008).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.