Știri: Concertul de deschidere a Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția a 25-a (28 august 2021)

176
festival enescu 2021 deschidere

logo George Enescu International Festival 2021Astăzi, 28 august 2021, la ora 19.30, la Sala Palatului, este programat concertul de deschidere a Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția aniversară, a 25-a. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” se va afla dirijorul Paavo Järvi, solistă: violonista Hilary Hahn. Concert maestru: Sarah Nemțanu, prim-violonistă a Orchestrei Naționale a Franței. Programul cuprinde: Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11, nr. 2 de George Enescu, Concertul în re minor pentru și orchestră, op. 47 de Jean Sibelius, Simfonia nr. 2 în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov.

Dirijorul estonian Paavo Järvi (n. 1962, Talinn)  se bucură de parteneriate strânse cu cele mai bune orchestre din lume. Este Dirijor Principal al Tonhalle Orchestre-Zürich și al Orchestrei Simfonice NHK, Tokyo, și Director Artistic al Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și al Orchestrei Festivalului Estonian, căreia îi este și fondator. Paavo Järvi este Dirijor Laureat al Frankfurt Radio Symphony, Director Muzical Laureat al Orchestrei Simfonice din Cincinnati și Consilier Artistic al Orchestrei Simfonice Naționale din Estonia. Apare adesea la pupitrul Filarmonicii din Berlin, Orchestrei Philharmonia din Londra, Münchner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden și al Orchestrei din Paris, unde a ocupat funcția de Director Muzical din 2010 până în 2016.

Are o amplă discografie. Recent a lansat recent un album de muzică orchestrală de Messiaen puțin cunoscută cu Tonhalle Orchestre-Zürich; al treilea și ultimul volum din ciclul Brahms Symphony cu Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen și înregistrarea în premieră mondială a Simfoniei nr. 9, „Mythos” de Erkki-Sven Tüür cu Orchestra Festivalului Estonian.

În 2019, Paavo Järvi a fost numit Dirijor al Anului de Opus Klassik din Germania și a primit Premiul Muzical Rheingau pentru realizările sale artistice cu Deutsche Kammerphilharmoie Bremen în peisajul orchestral și cultural german. Alte premii și distincții includ un premiu Grammy pentru înregistrarea Cantatelor de Sibelius cu Orchestra Simfonică Națională Estoniană, Artistul Anului atât de Gramophone (Marea Britanie), cât și de Diapason (Franța) în 2015 și Commandeur de L’Ordre des Arts et des Lettres acordat de Ministerul Culturii francez pentru contribuția sa la muzica din Franța. În calitate de susținător dedicat al culturii estone, a fost distins cu Ordinul Stelei Albe de către președintele Estoniei în 2013, iar în 2015 i s-a oferit Medalia Sibelius ca recunoaștere a eforturilor sale de a aduce muzica compozitorului finlandez către un public mai larg.

Järvi este o familie de muzicieni estonieni. Tatăl este dirijorul Neeme Järvi. Fratele lui Paavo Järvi, Kristjan Järvi (n. 1972) este de asemenea dirijor, al Filarmonicii Mării Baltice (înființată în 2008), care reunește muzicieni din mai multe țări: Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia și Suedia. O vom asculta în Festivalul „Enescu”, cu Kristjan Järvi la pupitru, luni, 30 august 2021, la ora 16.30, la Ateneul Român. Sora celor doi este flautista Maarika Järvi.

Violonistă de trei ori laureată cu Premiul Grammy, Hilary Hahn (n. 27 noiembrie 1979, Lexington, Virginia, SUA) combină muzicalitatea expresivă și excelența tehnică cu un repertoriu divers, ghidat de curiozitatea sa artistică. Dorința de a rupe barierele în muzica clasică și angajamentul ei de a-și împărtăși experiențele cu o comunitate globală au făcut-o o favorită a fanilor. Hahn este o artistă prolifică cu multe înregistrări și comisionară de lucrări noi, iar cele 20 de înregistrări ale sale au primit fiecare aprecieri importante în presa internațională.

În calitate de Artist-în-rezidență virtual al Societății Filarmonice din Orange County, Hahn interpretează trei programe în acest sezon, inclusiv premiera mondială a unei cadențe nou compuse pentru Concertul pentru vioară nr. 5. de Mozart. Hahn va continua cu o reprezentație împreună cu Orchestrele Simfonice din Houston și Dallas; la Dallas, va susține, de asemenea, discursul principal al celui de-al doilea Simpozion Anual pentru Femei în Muzica Clasică. Ulterior, Hahn va concerta la Festivalul de Paște de la Salzburg, unde va cânta împreună cu Sir Antonio Pappano și Staatskapelle Dresden.

Hahn își va petrece, de asemenea, sezonul interpretând Concertele pentru vioară de Dvořák și Brahms la Viena și în turneu cu Orchestra Simfonică din Viena; concerte suplimentare cu piese de Dvořák sunt programate cu orchestrele BBC Philharmonic și Frankfurt Radio Symphony. Mai târziu în cursul sezonului, Hahn se alătură pianistului Andreas Haefliger pentru o serie de recitaluri în Coreea de Sud și Japonia.

Susținătoare puternică a muzicii noi, Hahn a promovat și a comandat lucrări realizate de o gamă variată de compozitori contemporani. În sezonul 2018–19, înainte de perioada sabatică de un sezon din 2019–20, Hahn a cântat în premieră două lucrări noi scrise pentru ea: piesa Două Serenade pentru vioară și orchestră de Einojuhani Rautavaara, finalizată postum de Kalevi Aho, și Sonata nr. 4 „Visuri fracturate” de Lera Auerbach. Sezonul a fost încheiat cu o altă lansare majoră: cea mai recentă lucrare solo comisionată de către ea, 6 Partitas de Antón García Abril. García Abril, Auerbach și Rautavaara au contribuit în rol de compozitori pentru In 27 Pieces: Hilary Hahn Encores, proiectul multi-anual laureat cu Premiul Grammy, prin care se comisionează lucrări cu scopul de a revitaliza genul duo encore.

Cântă pe o vioară copie a celebrei viori Cannone a lui Guarneri (una dintre viorile preferate ale lui Paganini), construită de Jean-Baptiste Vuillaume în 1847 și pe o a doua vioară Vuillaume.

Sarah Nemțanu, click aici.

Toate concertele din programul Festivalului Internațional „George Enescu” vor fi transmise gratuit pe site-ul Festivalului

Festival 2021

și vor rămâne online timp de 12 ore, pentru a fi văzute și de pe alte meridiane orare. Fiecare concert are pagina sa de eveniment, la care se ajunge din pagina de program. De exemplu, pentru concertul de deschidere, pagina de eveniment este aici. În plus, un pop-up afișează ecranul pe pagina de pornire a site-ului, în fiecare zi.

Concertul se transmite în direct și la TVR 3, la Radio România Muzical și Cultural.

W. A. Mozart, Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, KV 216 (cadențe noi). Orchestra Camerata Salzburg, dirijată de Louis Langrée , Festivalul Internațional „George Enescu”, 25 septembrie 2013

*

logo asociatia culturala leviathanAsociația Culturală Leviathan, editor al publicațiilor Leviathan.ro și revista culturală trimestrială „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2021.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan” nr. 3, iulie–septembrie 2021, pp. 47–49, puteți citi un amplu articol de prezentare a ediției 2021 a Festivalului iar în nr. 4, octombrie–decembrie 2021 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica 

Arhiva George Enescu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.