Știri: Conferința ”Cu Tenda (I). Urme și fragmente de viață aromânească”, susținută de Liliana Passima la Palatul Suțu (6 iunie 2019)

25
lumea cu tenda mmb

rubrica museum leviathan.roJoi, 6 iunie 2019, ora 18.30, Muzeul Municipiului București vă invită la conferința ”Cu Tenda (I). Urme și fragmente de viață aromânească”, susținută de Liliana Passima la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2, București). Coordonator: Cătălin D. Constantin.

Tema conferinței-atelier este produsul celor 4 ani de călătorii prin imaginarul lumii aromânești vechi și contemporane. De la povești și cântece ascultate la obiecte descoperite în colecții și imagini autobiografice. De la texte documentare la expoziții itinerante, de la ateliere pentru copii la instalații sonore. Preocupați de un patrimoniu comun acelor comunități mici, Lumea Cu Tenda și tot ce a adunat și cărat cu ea în caravana preumblărilor ei prin Balcanii zilelor noastre recompune aidoma reflexiei unei imagini în oglindă, călătoria noastră, materială și simbolică prin memoria și poetica imaginii.

Dar cum e lumea privită din tendă?

”E zgomotoasă, aglomerată, amestecată, un du-te vino fără de sfârșit, are cărări sinuoase, dar și urcușuri grele până la munții și aerul tare și aspru. E o poveste despre convivialitate între comunități cu limbi, confesiuni, obiceiuri diferite și care, toate, își vorbesc despre propria identitate. Tradițiile și normele fiecăreia sunt armătura prezentului și prilejul de a se prezenta ca unic, pitoresc și definitoriu pentru teritoriile în care conviețuiesc. Arome și mirosuri orientale în tandem cu gusturile pitelor tradiționale aromânești (vlahs), bulgărești sau macedonene. Poveștile aromânilor vorbesc, aproape la fel, ca o spovedanie a unei lumi trecute, ale căror frumuseți, dar și răni și doruri se simt și astăzi. Peregrinarea lor în spațiul sud-est european a conturat simbolic harta culturală a Balcanilor, a îmbogățit și a adăugat dinamicii istoriei și memoriei vii a locurilor prin care aceștia au trecut, o expresivă și impresionantă particularitate: mobilitate și o deschidere dublată în aceeași măsură de conservare a limbii și a propriilor obiceiuri.”

Despre Liliana Passima

Cu un background artistic și vizual și o activitate muzeală de peste 20 de ani, Liliana Passima explorează teritorii culturale într-o manieră interdisciplinară, fiind preocupată mai ales de relația dintre imagine și obiect, memorie și text. Expozițiile și publicațiile pe care le-a construit de-a lungul timpului dezvăluie o perspectivă integratoare – în care limbajul vizual se alătură celui etnografic, documentar – și un interes continuu pentru redescoperirea și revitalizarea unui patrimoniu național insuficient exploatat și împărtășit.

***

Dacă distanța nu vă permite să participați, vă invităm să urmăriți conferința în timp real pe site-ul Muzeului Municipiului București, la secțiunea intitulată Live Stream.

Conferințele care au avut loc au fost înregistrate și pot fi vizionate pe canalul de YouTube al Muzeului Municipiului București, aici: https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ

Următoarea conferință de joi

Joi 13 iunie 2019, ora 18.30, conferința ”Cu Tenda (II). Povești, imagini și sunete călătoare prin memoria vie a Balcanilor”, susținută de Liliana Passima. Conferință coordonată de Cătălin D. Constantin, Palatul Suțu.

Intrare: 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Palatului Suțu.

Comunicat al Muzeului Muncipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.