Știri: ”Dreptul și accesul la cultură”: conferință și micro-expoziție (15 ianuarie 2020, București)

94
Sursa foto: site-ul Muzeului Municipiului București
Sursa foto: site-ul Muzeului Municipiului București

rubrica museum leviathan.roMuzeul Municipiului București vă invită miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 18.30, la evenimentul Dreptul și accesul la cultură: conferință și micro-expoziție”, eveniment ce se va desfășura la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).

Proiectul ”Dreptul și accesul la cultură: repere din istoria culturii, de la Constituția României din 1923 până în zilele noastre”, produs de PostModernism Museum, este compus din conferință-dezbatere, offline în Casa Filipescu Cesianu – Muzeul Municipiului București și online live, materiale video de tip documentare și micro-expoziție in situ.

Conferința-dezbatere are ca punct de pornire problematici și unghiuri de cercetare diverse și complementare ale experților invitați. Domeniile de analiză ale specialiștilor din panelul de lectori sunt istorie, istoria artei, antropologie, sociologie, etnologie, politici culturale și marketing cultural. Aceștia vor prezenta studii dedicate subiectului proiectului, cu particularitățile perioadei istorice analizate.

Componenta de dezbatere care însoțește conferința facilitează interacțiunea publicului prezent în sală și publicului online cu experții invitați și încurajează întrebările și comentariile pe temele specifice ale lectorilor dar și pe teme generale din sfera istoriei culturii.

Micro-expoziția in situ este complementară conferinței și prezintă lucrări de artă, artefacte, obiecte de tip memorabilia, publicații de arhivă, ș.a. în spațiul de desfășurare a conferinței. Micro-expoziția cuprinde o selecție de lucrări de artă și imagini de epocă care ilustrează modul în care artiștii și media au surprins teme precum cultura poporului, campaniile de alfabetizare, „revoluția culturală”, aniversări culturale naționale, sărbători și festivaluri tradiționale.

Corpul de lucrări ales are un conținut special, prezentând publicului elemente inedite în acest format interdisciplinar vizual – anume lucrări originale de pictură grafică care prezintă: campaniile de alfabetizare – artiști precum Ary Murnu, Jules Perahim, Sofia Uzum, Ilie Schon, Nicolae Spirescu; cultura științifică și rolul ei în construirea ”omului nou” – artiști precum Marcel Chirnoagă, Traian Vasai, Michaela Nica Crăciun, Vasile Pop-Negreșteanu ș.a.

Expoziția este însoțită de o selecție de imagini, reprezentând lucrări de artă, secțiuni din cărți și publicații, documente de arhivă etc., pregătite pentru studiile lectorilor și rulate pe plasma din spațiu, în corelație cu fiecare prezentare în parte.

Următorii experți sunt invitați ca lectori: Adrian Cioflâncă cu studiul Politici ale fotografiei istorice în timpul dictaturilor din România, Andreea Grecu-Ciupală cu studiul Articolul 33: în condițiile legii, Oana Nasui cu studiul Drepturile creatorilor în comunism: studii de caz, Răzvan Pârâianu cu studiul De la ”duhul națiunii” la ”cultura poporului” via ”literatura populară” și Cristian Vasile, cu studiul Acces la cultură și educație sub comunism.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.