Știri: Emotional Europe – Apel pentru participanți

272
cosmin-manolescu

Ești o persoană deschisă și interesată să călătorești și să explorezi contexte noi?

Ai între 18 și 25 de ani și ai domiciliul stabil în București sau Bruxelles?

Esti blogger sau tânăr artist vizual și ți-ar plăcea să participi la un proces artistic participativ având ca subiect Europa?

Atunci anunțul de mai jos este pentru tine! Citește apelul pentru participanți și aplică până pe 20 septembrie 2018. Pe lângă oportunitatea de a participa la un proiect artistic, vei avea șansa să explorezi dintr-o nouă perspectivă orașele București și Bruxelles și să descoperi dansul contemporan. Toate costurile de participare (transport, cazare și diurnă), precum și un onorariu vor fi oferite tuturor celor selecționați.

Fundația Gabriela Tudor (București) și festivalul Next Generation, Please! organizat de BOZAR – Centrul de Arte Frumoase din Bruxelles lansează un apel de înscriere pentru 11 tineri din Belgia și România interesați să participe la dezvoltarea unui proiect de schimb artistic care se va derula la București și la Bruxelles în perioada noiembrie 2018 – mai 2019. Dezvoltat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul Emotional Europe își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea politică a noii generații, să reflecte asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, folosind conceptul de corp emoțional și problematizând rolul activismului în Europa de astăzi. Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Care este viitorul Europei și cum putem contribui astăzi la el?

Proiectul se va derula sub forma a două scurte rezidențe-călătorii emoționale la București și Bruxelles, ateliere de lucru, precum și a unor serii de întâlniri cu activiști și oameni politici din Belgia și România. Persoanele interesate vor trebui să poată aloca timp pentru participarea la cele 2 rezidențe (aproximativ 12 zile de lucru, 5-6 ore/zi) și să participe la o serie de discuții și seminarii cu artiști, activiști și oameni politici belgieni și români privind viitorul Europei. Rezultatul proiectului va fi prezentat sub forma unui performance-instalație foto-video în cadrul festivalului Next Generation, Please! care va avea loc între 9 și 10 mai 2019 la BOZAR în Bruxelles.

Cerințe pentru aplicanți

– să fie deschiși și interesați să descopere noi orașe și forme de artă contemporană, precum și să își împărtășească opiniile despre ceea ce înseamnă să fii european astăzi.

– să fie născuți între 1 ianuarie 1993 și ianuarie 2000, respectiv să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani la data demarării proiectului, și să aibă domiciliul stabil în România sau Belgia.

– să vorbească fluent în limba engleză sau franceză și să poată călători și participa la cele două rezidențe artistice care vor avea loc în perioada 10 – 18 ianuarie la București și între 1 – 10 mai 2019 la Bruxelles.

– în plus, participanții belgieni vor trebui să poată participa la două seminarii organizate la Bruxelles în zilele de 25 noiembrie 2018 și 25 aprilie 2019.

– artiștii vizuali sau blogger-ii interesați trebuie să aibă capacitatea de a crea conținut și de a documenteze vizual cu fotografii-video-text întregul proces de schimb artistic pe un blog special dedicat proiectului.

– artiștii tineri din alte discipline artistice sunt bineveniți să aplice, experiența în dansul contemporan nu este necesară.

Ce oferim

– șansa de a participa la un proiect artistic, de a întâlni și a-ți face prieteni noi, precum și posibilitatea de a descoperi lumea dansului contemporan.

– șansa de a călători gratuit în România (pentru participanții belgieni) și în Belgia (pentru participanții români) pentru aprox. 7-10 zile (toate cheltuielile de deplasare – biletul de avion, cazarea, diurna și programul cultural vor fi acoperite prin proiect).

– posibilitatea de a lucra cu un coregraf și de a te întâlni cu artiști, activiști și politicieni din România și Belgia.

– toți participanții vor primi un onorariu.

Cum te poți înscrie

Persoanele interesate sunt invitate să trimită o scrisoare de intenție, menționând motivele pentru care doresc să participe în proiect, cu câteva detalii despre viziunea personală privind Europa de astăzi, două fotografii (din care una tip portret) și un CV sau biografie, la adresa cosmin@danswanderer.ro. Artiștii vizuali sau bloggerii interesați vor trebui să includă linkuri la fotografiile/filmele/textele realizate și/sau un portofoliu artistic. Termenul limită pentru înscriere 20 septembrie 2018, iar rezultatele selecției vor fi anunțate până la sfârșitul lunii septembrie.

Detalii despre proiect la cosmin@danswanderer.ro sau la tel. 0722 322 366.

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, expert cultural și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. Din 1998 a condus în mod regulat ateliere de dans pentru profesioniști ai dansului, actori, amatori, public larg sau copii în România și în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională a organizat sute de proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important in promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în Romania. În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan. În perioada 2012-2014, Cosmin Manolescu a fost director artistic al spațiului ZonaD – studio Paradis Serial, iar între 2011-2015 al programului E-Motional. În 2013 a inițiat proiectul de colaborare artistică româno-japoneză Eastern Connection, în cadrul căruia este realizat și spectacolul ”Zmeul sau Ce este dansul contemporan”. În 2016 a lansat conceptul de călătorii emoționale, organizând anual retreat-uri de dans contemporan și călătorii în India (2016), Portugalia (2017) și Japonia (2018). Între spectacole sale recente se numără [Fragil] o coproducție E-Motional, realizată împreună cu Giselda Ranieri (IT) și Tanja Andreeva (NO) și ”Călătorie către mine însumi”, realizat în cadrul proiectului artistic dans#wanderer (lansat în 2017).

Emotional Europe este un proiect realizat de Fundația Gabriela Tudor (România) și festivalul Next Generation, Please!, organizat de BOZAR – Centrul de Arte Frumoase din Bruxelles în conexiune cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Proiectul face parte din programul artistic dans#wanderer (www.danswanderer.ro) dezvoltat de Cosmin Manolescu, care vorbește despre filozofia călătoriilor de tip experiențial.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.