Acasă Ars Magna Știri: Expoziția ”Icoana – fereastră către suflet” (23 aprilie 2019, Slatina)

Știri: Expoziția ”Icoana – fereastră către suflet” (23 aprilie 2019, Slatina)

145

Marți, 23 aprilie 2019, ora 11.30, la Muzeul Judeţean Olt din Slatina, str. Ana Ipătescu nr. 1, va avea loc vernisajul expoziţiei cu vânzare ”Icoana – fereastră către suflet”, semnată de artistul și creatorul popular Dan Horgan.

Din punct de vedere etnografic, în țara noastră icoana pe sticlă s-a afirmat drept o categorie a artei populare care trebuie pusă în legătură cu unele influențe venite din Europa centrală pe filiera Bavaria – Austria – Boemia, în cursul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. Țăranul român a știut și a reușit, prin intermediul icoanei, să își afirme credința ortodoxă strămoșească, cât și puritatea tradiției românești

Pasionat de arta populară autentică, creatorul originar din Bârlad, Dan Horgan are atestat de restaurator lemn, ulterior a obținut și atestatul de expert în restaurarea și conservarea lemnului etnografic, fiind unul dintre foarte puțini experți în acest domeniu din țara noastră. Având în spate 27 ani de carieră, timp în care a participat la toate manifestările importante de gen din tară, este în acelasi timp si un îndrumător pentru noua generatie, fiind profesor la Clubul Copiilor ”Spiru Haret” din Bârlad.

Binecunoscut în cercul iubitorilor de frumos, prin numeroasele participări la manifestări expoziţionale naţionale şi internaţionale (între care amintim expoziţia ”În Solidarity With America” din New York, SUA), artistul cuprinde o vastă zonă a creaţiei populare, prin ceea ce exprimă, de la icoane pe sticlă şi până la măşti populare. Primirea ca membru în Asociaţia Meşterilor Populari din Bucureşti, poate fi o confirmare şi o recompensă pentru tot ceea ce face. Icoanele pe sticlă şi cele de vatră, ouăle încondeiate dar şi potcovite  sunt creaţii provenite din domenii îndrăgite de artist.

Indiscutabil, un merit important are autorul şi în păstrarea tradiţiei iconografice, atunci când creează cu adâncă preţuire şi cu pasiune atât icoane pe sticlă, cât şi icoane de vatră, cu rol protector împotriva spiritelor negative care intră în locuinţă pe coşul de fum al sobei. Privind astfel de lucrări, observăm admirativ că simplitatea desenului incizat nu diminuează, nici în cea mai mică parte, forţa de expresie a ceea ce reprezintă ci, în mod surprinzător, reuşeşte să-i sporească caracterul sacru, conferindu-i totodată o alură de mister care impune respect.

Toate lucrările prezentate în cadrul expoziție poartă amprenta emoțională a relației divine dintre om și Dumnezeu în și deasupra existenței.

Întâlnirea cu lucrările create de Dan Horgan reuşeşte pe deplin să producă admiratorului un autentic miracol, inducând fără de veste o veritabilă întoarcere în noi înșine.

Vă invităm cu drag să ne treceţi pragul pentru a ne bucura de originalitatea și unicitatea lucrărilor expuse, întru îmbogățirea emoțională și spirituală, pentru a întâmpina Paștele mai curați si mai pioși.

Expoziția, care va fi deschisă până la data de 31 mai 2019, este o bună ocazie de a achiziționa un cadou cuiva drag cu ocazia Sfintelor Paști.

Începând cu ora 14, în cadrul expoziției se va desfășura un atelier de încondeiat ouă coordonat de artistul Dan Horgan.

Comunicat al Muzeului Județean Olt

NICIUN COMENTARIU