Știri: Expoziția “Patrimoniul UNESCO în România”, semnată de fotograful român Florin Andreescu, la San Lorenzo de El Escorial (22 septembrie – 1 noiembrie 2018)

804
Florin Andreescu - Romania UNESCO

Începând de astăzi și până pe 1 noiembrie 2018, Casa de Cultură din San Lorenzo de El Escorial (Calle Floridablanca, 3) va găzdui expoziția de fotografie Patrimoniul UNESCO în România, o fascinantă selecție de instantanee vizuale, surprinse de-a lungul timpului de obiectivul cunoscutului fotograf român Florin Andreescu.  

Printr-un recurs la picturalitate menit să transforme incertitudinile de lumina și umbre în elocvență emoțională, fotografiile lui Florin Andreescu reușescă să poarte privitorii într-un tărâm al unei Românii primordiale, necunoscute, aproape mistice, în care oamenii și natura încă trăiesc într-o stare de simbioză. 

“în timpul călătoriilor mele de-a lungul și de-a latul țării mele, mi-au ieșit în cale obiective mai mult sau mai puțin cunoscute și fiecare din ele și-a găsit un loc în inima mea. Dacă cineva mi-ar cere să fac o clasificare, mi-ar fi imposibil, pentru că simt că aceste locuri și peisaje își pot face simțită magia doar împreună. Într-un anume fel, aceasta este și misiunea Listei Patrimoniului Mondial UNESCO, de a configura un profil geografic, cultural și etnografic al unei țări în care fiecare element are un rol la fel de important ca toate celelalte și este interconectat cu acestea, într-o formă subtilă, asemeni unor piese dintr-un puzzle. Fiecare loc duce firul istoriei mai departe, fiecare peisaj aduce un ton în plus, fiecare tradiție povestește ceva despre sufletul unui popor. Din acest motiv vă invit la o călătorie vizuală, prin patria mea, România” – Florin Andreescu.

La invitația artistului, cei care vizitează expoziția vor fi angrenați într-o incursiune fluidă și plină de simboluri, ce pornește din edenica lume a Deltei Dunării și se se termină pe-o gură de rai, aflată undeva pe lângă șerpuirile susurând ale Moldoviței. Interludiul fotografic propus, este însă departe de a fi unul liniar. Astfel, privitorul va putea călători vizual prin cetatea Sighișoarei și al său labirint de sensuri medievale, pentru a ajunge apoi până în îndepărtatul Maramureș, un autentic paradis terestru pentru o civilizație a lemnului ajunsă la apogeu. De la turnurile îndrăznețe ale bisericilor de pe valea Izei, drumul se va scurge încet, către sud, până în satele săsești din inima Transilvaniei unde se află minunate biserici fortificate, ridicate îndeosebi după marea invazie tătară din 1241 (șapte dintre cele 150 de biserici sunt incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO). Punctul terminus al acestui itinerar prin Transilvania este reprezentat de vestigiile dacice din munții Orăștiei, situate în veritabile sanctuare naturale ale țării.

Dincolo de locuri și istorie, fotografiile inedite ale lui Florin Andreescu, pun în valoare chipuri de oameni și tradiții populare românești, precum doina sau călușul, emblematice simboluri ale României.

Evenimentul de la San Lorenzo de El Escorial este organizat cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei, Institutului Cultural de Român de la Madrid și Dacin Sara.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.