Știri: Expoziția ”Transylvania retouched. A matter of landscape and representation” (25 iunie 2019 – 20 septembrie 2019, Berlin)

34
visual-communication-image

În perioada 25 iunie 2019 – 20 septembrie 2019, la Galeria ICR Berlin, (Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin)  este deschisă expoziția Transylvania retouched. A matter of landscape and representation”, la care expun artiștii Aladár Garda, Anca Benera & ArnoldEstefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Szabolcs Kisspál.

Expoziția investighează aspecte ale relației dintre practica artistică si peisajul transilvănean; peisajul ca spațiu de intervenție artistică pe de o parte, și de contemplare pe de altă parte, ca spațiu ”natural” pe de o parte, și ca spațiu medial pe de alta, ca spațiu idealizat, marcat de pitoresc, dar și ca spațiu al confruntărilor identitare și culturale.

Expoziția include poziții artistice contemporane ale unor artiști atât români cât și maghiari, preponderent originari din Transilvania, care abordează tema reprezentării peisajului natural și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. Ea pune în evidență, de asemenea, materiale inedite (foto, video și text) din arhivele personale ale fondatorilor mișcării artistice land-art MAMŰ.

Reprezentarea peisajului transilvănean ca un teritoriu pastoral, mitic, cu râuri şi munţi impresionanţi este reprodusă la nesfârşit în broșurile turistice și evocările celor care l-au locuit sau vizitat, conservând astfel fanteziile legate de peisajele pitoreşti şi romantice din secolul al XIX-lea. Expoziţia aruncă o privire critică și asupra construcţiei acestui tip de reprezentare și substituie actul contemplării nostalgice, presupus ”neutre”, cu metodologia unei nostalgii reflexive (Svetlana Boym), critice, fragmentare, uneori ironice, care încearcă să reconstituie procesul prin care peisajul şi-a pierdut propria lizibilitate, naturalizând o anumită construcţie socială ori culturală. Este înfăţişarea acestei frumuseţi naturale, presupus ”pure”, o strategie de scăpare din mijlocul tensiunilor istorice şi de depolitizare a peisajului? Ce idealuri, traume, dorinţe înglobează această reprezentare idilică? Cui şi în ce fel i se adresează? Cum putem reconsidera într-o manieră critică noţiuni tradiţionaliste precum ”matrice stilistică” sau ideea unui ”orizont cultural şi stilistic inconştient” determinat de forma peisajului, care modelează spiritul unui artist nativ, după cum sugerează Lucian Blaga în Trilogia Culturii”?

Curatori: Daniela Duca & Virág Major.

Un proiect expozițional al Institutului Cultural Român din Berlin, cu sprijinul Collegium Hungaricum Berlin.

Pe durata vacanței de vară, 1 iulie – 30 august 2019, expoziția poate fi vizitată doar pe bază de programare: office@rki-berlin.de.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.