Știri: Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir” (26–28 mai 2023, Iași)

13
anul cantemir ciprian porumbescu

logo rubrica musica leviathan.roÎn perioada 26–28 mai 2023, Arhiepiscopia Iașilor organizează Festivalul de muzică orientală „Dimitrie Cantemir”. Evenimentul va prezenta muzică orientală, otomană și persană și muzică scrisă ori culeasă de Dimitrie Cantemir. Vor cânta cele mai bune ansambluri din România, Turcia și Iran.

Program:

26 mai 2023, ora 19.00, Sala Unirii din Iași – concertul extraordinar susținut de Ansamblul de muzică veche „Anton Pann” din București. Concertul este și parte a proiectului Restitutio Cantemir. Înainte de începerea concertului, în foaierul Sălii Unirii poate fi vizitată o expoziție foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României.

27 mai 2023, ora 19.00, Sala Unirii din Iași – concertul extraordinar susținut de Ansamblul „Bezmara” din Istanbul.

28 mai 2023, ora 19.00, Sala „Iustin Moisescu” din incinta complexului mitropolitan din Iași – concertul extraordinar susținut de Ansamblul „Neoclassical” din Teheran.

Accesul este liber, în baza rezervării pe pagina https://cantemir300.mmb.ro/ și în limita locurilor disponibile. Locurile în sală se ocupă în ordinea sosirii.

Partenerii Arhiepiscopiei în organizarea festivalului sunt Primăria Iași, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Ateneul Național din Iași și Computerland România.

Anul acesta a fost desemnat Anul cultural „Dimitrie Cantemir” în România, deoarece se împlinesc 350 de ani de la nașterea marelui cărturar (26 octombrie 1673) și 300 de ani (21 august 1723) de la trecerea lui la cele veșnice.

Dimitrie Cantemir a fost domnitor al Moldovei, sfetnic al Țarului Petru cel Mare și membru al Academiei din Berlin. Mormântul lui se află la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, din 1935, când, în urma demersurilor lui Nicolae Iorga, osemintele sale au fost repatriate.

„Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”

Anul cultural a fost instituit pentru a comemora cele două personalități și operele lor. Ciprian Porumbescu s-a născut în 1853 și a trecut la viața veșnică în 1883. În 2023 se împlinesc 170 de ani de la nașterea compozitorului (14 octombrie 1853) și 140 de la moartea sa (6 iunie 1883).

„Se instituie anul 2023 ca «Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu», pentru celebrarea vieții și operei cărturarului Dimitrie Cantemir și a operei compozitorului Ciprian Porumbescu”, în primul articol al legii votate de Parlament. Articolul 2 prevede că instituțiile centrale și locale pot organiza activități culturale pentru a celebra anul cultural.

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2022/pr721_22.pdf

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.