Până în 30 iulie 2017, în Ţara Lăpușului, județul Maramureș și în perioada 13–20 august, în Ţara Maramureşului se desfășoară cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii.
În fiecare zi a săptămânii un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, pe 30 iulie, la Groșii Țibleșului.
Ediţia a opta a festivalului se derulează în perioada 23 iulie 2017–20 august 2017.
Cele patru componente ale fiecărei săptămâni de festival sunt:
- Şcoala de Vară ”Moş Pupăză” – o iniţiativă pedagogică pentru cei care doresc să conştientizeze mai adânc dimensiunile adevărate ale acestei culturi străvechi, încă vie, o comoara universală. Ateliere meşteşugăreşti organizate în mai multe sate din Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului, pe diferite specializări: muzică şi dans tradiţional, cimpoi, fluier, cioplit, olărit, ţesut, pictură, cosit si realizare căpiţe de fân. Cursanţii învaţă ceva specific de la un meşter din sat pe parcursul a 5 zile. Parteneriat cu Şcoala de Vară ”Willie Clancy” din Irlanda.
- Festivalul satelor – microevenimente. Fiecare primărie din Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului este invitată să participe cu un microeveniment, să deschidă propria ladă culturală de zestre, într-o grădină sau gospodărie, fără microfon, fără scenă: o seară de şezătoare, un atelier, o întâlnire cu bătrânii satului, un concert, unde turiştii întâlnesc sătenii într-o atmosferă relaxată şi autentică, toate micro-evenimentele fiind promovate pe o hartă a festivalului, tipărită în mii de exemplare. În perioada 5–12 august 2017 se vor organiza o serie de microevenimente în satele comunităţilor ucrainiene, pe Valea Ruscovei.
- Concerte amplificate – o zi în Ţara Lăpuşului şi o zi în Ţara Maramureşului, cu artişti consacraţi. Această componentă are scopul de a crea o punte între tineretul din mediul urban şi cel din mediul rural, între oameni cu preocupări diferite, uniţi de muzică şi timp petrecut într-un cadru natural spectaculos.
- Reuniunea de la Săpânţa – la final de festival, toate satele participante şi toţi turiştii şi vizitatorii sunt invitaţi să participe la o zi de sărbătoare a bucuriei, desfăşurată la Săpânţa, unde activităţile se vor încheia cu o mare horă în jurul Cimitirului Vesel.
Toate evenimentele vor fi integrate într-o amplă campanie de promovare naţională, chemând turiştii să exploreze într-un mod autentic Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului.