Sărbătorirea Zilei Europei (9 mai) începe anul acesta la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, așa cum era și firesc.
Dar Festivalul se va desfășura și în Capitală, precum și în alte orașe mai mici, în care cinefilii sunt dornici să cunoască cele mai noi producții ale cineaștilor europeni.
Așadar, amintim că Festivalul se va desfășura în Timișoara, la Cinema Victoria (9–12 mai 2023), va continua în Oravița, la Casa de Cultură „George Motoia Craiu” (12–14 mai), în București (15–23 mai) la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, la Cinemateca Union și Cinema Elvire Popesco, apoi la Centrul de Cultură „George Topîrceanu”, Curtea de Argeș (18–20 mai), la Cinema Unirea din Botoșani (18–21 mai) și, în fine, la Casa de Cultură din Gura Humorului (19–21 mai).
Gala bucureșteană va avea loc luni, 15 mai, ora 19.00, în sala Auditorium de la MNAR.
Ca în fiecare an, cea de-a 27-a ediție a acestui festival tradițional este organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, ambasade și institute culturale europene existente în țara noastră.
În cadrul Conferinței de presă din 8 mai de la ICR, au participat: Liviu Jicman (președinte ICR), Julien Schiappone Luccesi, președinte EUNIC România, Laurențiu Damian, președinte UCIN, Cătălin Olaru (director artistic al FFE), Laura Napolitano (vicepreșdite EUNIC Romînia/director al Institutului Italian) și Teodora Ana Mihai (ambasadoarea onorifică a acestei ediții a FFE (ambele prin mesaje video).
Cinefilii români vor constata că influența inteligenței artificiale se face simțită și în unele dintre noile producții cinematografice. Acest aspect se va putea constata, de pildă, în filmul, comedie romantică, cu note de SF, dar profund uman din seara galei bucureștene din 15 mai – The Pod Generation, producție 2023, Marea Britanie. Organizatorii ne-au asigurat că din cele 33 de filme, 27 vor fi în premieră națională și unul în premieră mondială – documentarul Cum să fiu mort, dacă sunt viu?, o nouă realizare (2023) a Ilincăi Călugăreanu, autoare a unui alt film de mare popularitate Chuck Norris vs. Communism din 2015.
Să mai adaug că filmele de anul acesta sunt producții sau coproducții din circa 20 de țări din spațiul european, la care se adaugă, în cazul coproducțiilor, SUA, Japonia și Cambodgia.
Madeleine Karacașian