Știri: Festivalul Internaţional „Primăvara la Praga”, ediția a 76-a (12 mai–3 iunie 2021)

38
primavara la praga

logo rubrica musica leviathan.roEdiţia a 76-a a Festivalului Internaţional de Muzică „Pražské jaro” („Prague Spring”, „Primăvara la Praga”) va avea loc între 12 mai şi 3 iunie 2021.

„Am pregătit douăzeci şi trei de concerte care ne satisfac pe deplin aşteptările de la festivalul nostru – artişti de vârf de pe scena locală şi internaţională, orchestre şi ansambluri internaţionale, prezentarea tinerelor talente. În situaţia în care practic viaţa culturală a stagnat nu numai în Cehia, considerăm acest program drept curajos în sensul sănătos”, a spus directorul festivalului, Roman Bělor.

„În lunile trecute am urmărit cu atenţie evoluţia situaţiei pandemice, am fost zilnic în contact cu artiştii, cu instituţiile respective, am creat nenumărate scenarii diferite. Proiectele de formatul Primăverii pragheze, cu o puternică participare internaţională şi o a logistică exram de complicată, nu se poate opri sau pune în mişcare în decurs de câteva zile. Programul pe care îl prezentăm este media a tot ce e mai bun din ce ne permit măsurile antipandemice valabile nu numai în Cehia, dar, având în vedere participarea oaspeţilor internaţionali, şi în străinătate, şi posibilităţile economice ale festivalului din cauza scăderii enorme a venitului din bilete, care ne acoperă o treime din cheltuieli”, explică Bělor

Toate concertele vor avea loc cu spectatori în săli,  în cazul în care măsurile sanitare permit. Spectatorii vor putea urmări în acelaşi timp, gratuit, în direct, toate cele douăzeci şi trei de concerte pe link-ul Festivalului Pražské jaro. Aceste concerte vor avea loc chiar dacă ar fi vorba numai de transmisiuni directe fără prezenţa publicului în săli. Anumite  concerte vor fi transmise în acelaşi timp şi de Televiziunea cehă şi Radioul ceh.

Din iniţiativa ministrului Culturii, Lubomír Zaorálek, „Pražské jaro” pregăteşte în colaborare cu Ministerul Culturii şi Ministersul Sănătăţii un proiect pilot incluzând aproximativ patru concerte, care s-ar ţine pe baza unui regim special în prezenţa spectatorilor în sală chiar şi în situaţia în care măsurile generale antiepidemice în vigoare nu ar permite acest lucru. La proiectul pilot „Pražské jaro” colaborează şi Filarmonica Cehă.

Deţinătorii de bilete vor fi informaţi din timp dacă concertul respectiv are loc cu public în sală. Numărul spectatorilor stabilit de oficialități va fi completat de posesorii de bilete în ordine cronologică, deci în funcţie de data cumpărării.

„Pražské jaro” garantează că preţul biletelor pentru concertele care nu vor avea loc şi al biletelor care nu se vor putea utiliza din motivul capacităţii limitate a sălilor sau a închiderii complete a lor, va fi rambursat în întregime începând cu data de 4 iunie 2021. 

Programul modificat al festivalului se află aici.

Lista concertelor anulate o găsiţi aici.

Lidia Našincová

Corespondență de la Praga

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.