Știri: Fotograful Răzvan Voiculescu lansează albumul ”ROST. 12 Hotare”, ultima parte a trilogiei ”ROST” (27 februarie 2018, Slatina)

644
ROST Răzvan Voiculescu

Fotograful Răzvan Voiculescu lansează, marți, 27 februarie, ora 17.00, la Muzeul Județean Olt din Slatina, albumul de fotografie și filmulROST. 12 Hotare, piesa finală a trilogiei ROST, un proiect care s-a întins pe șase ani și a inclus și albumele ”ROST – esențe, gusturi și stări românești” (2013) și ”Dor de ROST” (2015).  Prezintă: Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.  

În cadrul evenimentului se va proiecta scurt-metrajul documentar ”ROST. 12 Hotare”, produs de Ana Maria Pîrvan și Răzvan Voiculescu.

”ROST. 12 Hotare este cel mai voluminos album al seriei și conține 370 de pagini cu imagini strânse din toate colțurile țării: fotografii cu oameni care încă mai păstrează un meșteșug, biserici de lemn, cule și conace părăsite care se încăpățânează să ”supraviețuiască” deși au fost demult abandonate, dar și obiecte tradiționale din gospodăriile oamenilor, obiecte ce mai pot fi astăzi găsite aproape numai în muzeele etnografice.

imagini rost razvan voiculescu

Albumul vine la pachet atât cu un DVD cu filmul (documentar scurt-metraj), cât și cu o hartă artizanală care reunește locațiile tuturor ”Păstrătorilor de ROST” din cele trei albume astfel încât, cei care își doresc, să poată descoperi zone din România unde meșteșugurile încă se mai păstrează.

”Ca piesă finală a trilogiei ROST, albumul acesta oferă tabloul cât mai complet al ROST-ului românesc din perspectiva mea. Este o colecție de fotografii de compoziție, profunde, care aduc împreună diferite ipostaze ale ROST-ului.”Răzvan Voiculescu, fotograf.

Trilogia ”ROST” a avut ca temă principală ideea unei lumi aflate la apus și faptul că în satele şi ”târgurile” mici din România majoritatea meşteșugurilor dispar, iar odată cu ele, și crezul și cutumele satului tradițional. Răzvan Voiculescu a vrut să surprindă ideea de rost pe care o reprezintă păstrătorii de tradiții, de care auzim din ce în ce mai des ca fiind ultimii de acest fel: ”ultimul fierar”, ”ultimul potcovar”, ”ultimii rapsozi”.

Însă această trilogie se termină într-o notă pozitivă, cu exemple de păstrători de rost, tineri care duc mai departe povestea meșteșugurilor învățate. Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativă de modele, de eroi autentici, umani, plini de povești.

Comunicat al Muzeului Județean Olt

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.