Știri: Gala de premiere ”Radio Fiction Desk – 2019”, ediția a V-a (20 ianuarie 2020, București)

85
radio fiction desk

tnr-logoLuni, 20 ianuarie 2020, începând cu ora 15.00, în sala de spectacole a Centrului Naţional de Artă ”Tinerimea Română”, se va desfăşura Gala de premiere ”Radio Fiction Desk – 2019”, finalul celei de-a V-a ediții a proiectului iniţiat de Radio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti și cu partenerul instituţional – Primăria Municipiului Bucureşti.

Proiectul, aflat la cea de-a cincea ediţie, s-a bucurat, și în acest an, de participarea a patru trupe de actori-elevi de la următoarele licee bucureştene: Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” şi Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”.

Pe parcursul derulării proiectului, am avut bucuria de a întâlni, deopotrivă, elevi şi cadre didactice care iubesc teatrul şi care au participat, cu entuziasm, la toate fazele concursului – întâlnirea cu actori profesionişti alături de echipa de specialişti ai Teatrului Naţional Radiofonic, work-shop-uri, repetiţii – toate acestea finalizându-se cu o experienţă unică, cea a înregistrării radiofonice profesionale a unei piese de teatru, interpretate de elevi, în studiourile de teatru radiofonic ale Societăţii Române de Radiodifuziune. Postarea pieselor înregistrate pe site-ului tnr.srr.ro – pagina radiofictiondesk.srr.ro, şi promovarea pe facebook, a făcut posibil ca iubitorii de teatru radiofonic, de toate vârstele, să asculte şi să acorde note spectacolelor înregistrate de tinerii actori-elevi.

Piesele radiofonice participante la concurs au fost: Preşul, adaptare radiofonică după Ion Băieşu, în regia artistică a lui Cătălin Saizescu, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai”, coordonaţi de prof. Ana-Maria Ştefan; O soacră, adaptare radiofonică după Ion Luca Caragiale, în regia artistică a Dianei Mihailopol, interpretată de elevii-actori de la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu”, coordonaţi de prof. Marcel Homorodean; Provocarea de Radu-Dan Mihai, în regia artistică a lui Cătălin Saizescu, interpretată de elevii-actori de la Liceul de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza”, coordonaţi de prof. Corina Popescu şi Petrecerea, adaptare radiofonică după Gabriel Pintilei, în regia artistică a lui Ionuț Kivu, interpretată de elevii-actori de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri”, coordonaţi de prof. Alina Cocu.

Echipa de realizatori a fost formată din: Silvia Cusursuz, adaptare radiofonică;  Renata Rusu, regia de studio; Mădălin Cristescu și Tom Brânduș, regia tehnică; Patricia Prundea, Mădălin Cristescu și Stelică Muscalu, regia muzicală; Diana Mihailopol, Cătălin Saizescu și Ionuț Kivu; Manuella Popescu, coordonator de proiect.

La aprecierile ascultătorilor, exprimate în note, s-au alăturat şi cele ale unui juriu de specialitate, format din membri ai Redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic: Ilinca Stihi – regizor artistic, Domnica Ţundrea realizator, Irina Soare – realizator. Împreună cu ei au jurizat şi actorii care au participat la workshop-urile desfăşurate în licee: Anca Sigartău, George Mihăiță, Cristian Șofron și Mihai Bisericanu iar din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, Traian Constantin Petrescu, Director Executiv al Direcţiei Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti. Preşedintele juriului a fost redactorul șef al Teatrului Naţional Radiofonic, regizorul artistic Atila Vizauer.

Se vor acorda următoarele premii: Premiul I, II şi III, Menţiune, Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, Premiul special al juriului şi Premiul de popularitate – conform notelor acordate de către ascultători. Premiile constau în diplome, trofee, medalii, CD-uri cu piese de teatru radiofonic din Fonoteca radio realizate de Casa Radio, cărţi şi alte mici surprize.

Invitaţi speciali ai Galei ”Radio Fiction Desk -2019” sunt actorii Anca Sigartău, George Mihăiță, Cristian Șofron și Mihai Bisericanu iar îndrăgitul cantautor Ovidiu Mihăilescu va aduce o notă de bună-dispoziţie inrterpretând propriile sale creații de muzică folk. Prezentarea Galei în această ediție va fi făcută de Manuella Popescu, Andrei Miercure și Annemary Ziegler.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.