Știri: În această toamnă Muzeul Municipiului București vă întâmpină cu 8 noi expoziții

71
Afis Obiectul lunii la Muzeul Minovici

rubrica museum leviathan.roÎn luna septembrie Muzeul Muzeul Municipiului București vă întâmpină cu o nouă ofertă expozițională. Deschidem nu mai puțin de 8 noi expoziții în luna septembrie 2020, la Palatul Suțu, Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul „Dr. Victor Babeș”, Muzeul de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” și în cadrul evenimentului Art Safari.

La Muzeul „Dr. Nicolae Minovici”, integrat în expoziția de bază a muzeului, vă va întâmpina un nou Obiect al lunii, Ștergarul (2–30 septembrie 2020). Această serie de expoziții tematice continuă prezentarea patrimoniului etnografic în cadrul unui proiect menit să inițieze publicul în tainele meșteșugurilor vechi. De asemenea, în curtea Vilei cu clopoței părinții și copii vor putea descoperi o cutie cu activități – Lada Sfintei Vineri – realizată de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, parte din proiectul Afară/Înăuntru, finanțat de AFCN.

La Casa Filipescu-Cesianu expoziția permanentă În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani a fost extinsă și vă așteaptă să descoperiți două noi fragmente de frescă – „Fragment de tablou votiv al Mănăstirii Văcărești” și „Vindecarea femeii cu scurgere de sânge”, începând de miercuri, 9 septembrie 2020.

La Muzeul de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, începând cu ziua de joi, 17 septembrie 2020, de la ora 10.00, veți putea descoperi noua expoziție tematică Cecilia Cuțescu-Storck și Ligia Macovei, o relație inedită: maestru discipol (17 septembrie 2020–10 ianuarie 2021). Pictorițele și sculptorițele din epoca interbelică au fost foarte legate de fenomenul plasticii moderne occidentale și au devenit modele pentru multe tinere, la formarea cărora au avut o importantă contribuție. Legătura stabilită între Cecilia Cuțescu Storck (profesor-formator) și Ligia Macovei este un exemplu.

De sâmbătă, 19 septembrie 2020, de la ora 10.00, vă invităm să redescoperiți Muzeul „Dr. Victor Babeș”, al cărui spațiu expozițional de la parterul clădirii a fost reconfigurat și modernizat, ca urmare a extinderii expoziției permanente. În noua expoziție vă stau la dispoziție obiecte de patrimoniu precum lucrările doctorului Babeș, medalii, insigne.

La Palatul Suțu (Bd. Ion C. Bărtianu nr. 2), se vor putea vizita două noi expoziții în interior și una în aer liber, pe gardul Palatului.

Continuând seria expozițiilor organizate de Secția de Artă, colecția de artă Cornel Medrea își invită publicul la o reamintire a ce însemnat moștenirea culturală lăsată de acest maestru al artelor plastice. Expoziția Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru va putea fi vizitată în perioada 30 septembrie–8 noiembrie 2020. La începutul lunii următoare, mai precis vineri, 2 octombrie, Palatul Suțu va găzdui expoziția Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei (2 octombrie – 1 noiembrie 2020) ce reunește 34 de lucrări de artă plastică din colecția Muzeului de Artă Brașov, semnate Hans Mattis-Teutsch. Personalitate polivalentă (pictor, grafician, sculptor, teoretician al artei și poet), Hans Mattis-Teutsch este un artist complex, reprezentativ pentru avangarda artistică a Europei Centrale.

Muzeul Municipiului București oferă publicului și o expoziție outdoor de fotografie, instalată pe gardul Palatului Suțu, ce poartă titlul Trecut-au anii, organizată de Asociația „Bucureștiul meu drag” în perioada 15 septembrie–15 octombrie 2020.

Se pot vizita în continuare și expoziția permanentă Timpul Orașului, expoziția dedicată capodoperelor picturii românești expuse în spațiul Pinacotecii sub genericul Natură moartă, natură vie, expoziția tematică Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat, realizată în jurul frescelor de la Mănăstirea Văcărești, expoziția Studii de perspectivă realizate de Gheorghe Tattarescu și expoziția Reclama modelează lumea. Un itinerar prin colecțiile MMB, care vă invită la o plimbare nostalgică în jurul reclamelor – o expresie a timpurilor trecute – pentru a descoperi modul în care reclama a modelat și continuă să modeleze lumea noastră. Există și două săli dedicate recuperării memoriei unui muzeu odinioară foarte cunoscut și apreciat în București, considerat cel mai valoros muzeu de artă din România începutului de secol XX. Muzeul Simu și Pinacoteca București este titlul celei mai recente expoziții tematice deschisă la Palatul Suțu.

La parter, oaspeții pot vedea lucrările expuse în cadrul Salonului BD – Povești din București în Benzi Desenate, salon ajuns la cea de-a VII-a ediție. Invitatul acestei ediții este artistul francez de origine italiană, Giuseppe Manunta, care a publicat numeroase benzi desenate în spațiul franco-belgian. Foarte recent s-a adăugat proiectul educațional realizat de Aletheea – Școala Privată în parteneriat cu Delegația Valonia-Bruxelles în România: Expoziția de benzi desenate Spirou4Rights.

Anul acesta Muzeul Municipiului București participă și la Art Safari, în calitate de partener. Ediția de anul acesta are loc în perioada 11–20 septembrie 2020, Calea Victoriei nr. 15. MMB va contribui la evenimentele organizate în cadrul Art Safari, participând și cu o lucrare de patrimoniu pentru expoziția Gheorghe Petrașcu. Despre farmecul realității.

De asemenea, cu ocazia Zilelor Bucureștiului, Muzeul Municipiului București oferă intrare liberă la expozițiile prezentate în muzeele din componența sa, sâmbătă 19 septembrie și duminică 20 septembrie 2020, de la ora 10.00 până la ora 18.00 (ultima intrare, 17.30). Vă așteptăm!

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.