Știri: ”În lumea lui Enescu” ‒ recital solo Alexandru Tomescu la Bratislava

244
Alexandru Tomescu
Alexandru Tomescu

logo rubrica musica leviathan.roCu ocazia Centenarului Marii Uniri şi marcând Ziua Naţională a României, Ambasada României la Bratislava şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează concertul violonistului Alexandru Tomescu, ”În lumea lui Enescu”. Evenimentul va avea loc luni, 3 decembrie 2018, la Filarmonica Reduta din Bratislava.

Programul propune iubitorilor muzicii o îmbinare a compoziţiilor clasice românești ‒ Balada lui Ciprian Porumbescu, ”Lăutarul” de George Enescu şi Suita românească a lui George Filip ‒ cu celebre compoziţii clasice europene, precum Sonata nr. 1 în sol minor (Adagio, Fuga, Siciliana, Presto) şi Preludiu în Mi major de Johann Sebastian Bach, Obsession de Eugène Ysaÿe sau Capriciul polonez al Grażynei Bacewicz.

Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, obiect de patrimoniu național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat luni, 19 noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica ”George Enescu”. Celebrul violonist român contemporan întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder-Voicu. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul ”Paganini” (Genova, 1995), Concursul ”Marguerite Long – Jacques Thibaud” (Paris, 1999) şi Concursul ”George Enescu“ (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.

”Cred că nicio materie nu e mai maleabilă decât sunetul… poţi să îl modelezi în mii şi mii de variante, să îl colorezi într-o multitudine de feluri, să îi dai ce intensitate vrei tu.Vioara m-a ajutat să cunosc sunetul. Şi pentru că dacă ar fi să ne luăm după Johann Huizinga, suntem toţi nişte fiinţe care se joacă – şi eu încă mă mai joc cu sunetul alături de vioară: o prietenă dragă care mi-a fost mereu alături.” Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească și organizează de 11 ani turneul internațional Stradivarius, proiect cultural realizat exclusiv cu fonduri private. A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I). Alexandru Tomescu este angajat al Radio România – Solist concertist permanent de elită a Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti. Din anul 2007 și apoi 2013, în urma unui concurs, îi este încredinţată, deocamdată până în 2018, vioara Stradivarius Elder–Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul Turneu Internaţional Stradivarius.

Violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Niccolò Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de de Eugène Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Serghei Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Integrala Sonatelor pentru Vioară și pian George Enescu sau Sonata pentru vioară solo de Béla Bartók.

Anul 2018 este an aniversar pentru România – Centenar – Turneul Internaţional Stradivarius.

Denumirea originală a viorii este ”Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702“ şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) şi bineînţeles, a marelui violonist român Ion Voicu. Când a intrat în posesia viorii, Alexandru Tomescu a promis că, în cei cinci ani cât va cânta pe Stradivarius, sunetul acesteia va fi auzit de toţi românii.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.