Știri: „Insultați Belarus(ia)”, spectacol-lectură la Teatrul de Nord din Satu Mare (9 februarie 2021)

82
Afiș INSULTAȚI Satu Mare web

Acțiune de solidaritate a teatrelor din România cu artiștii din Belarus

Teatrul de Nord din Satu Mare, Trupa „Mihai Raicu” se alătură programului Belarus(sia) Worldwide Reading Project, cu spectacolul-lectură Insultați Belarus(ia) de Andrei Kureicik, marți, 9 februarie 2021, de la ora 19.00, în Sala Mare (spectacol cu public și live streaming).

Insultați Belarus(ia) este o piesă dură, plină de demnitate și umor, în care pe lângă cei doi candidați la președinție, mai sunt cinci personaje reprezentative, a căror viață a fost afectată în mod tragic de decizia lui Lukașenko de a înăbuși revoluția pașnică a bielorușilor prin violență și tortură. Este o imagine a ceea ce se întâmplă acum în Belarus, dar se poate întâmpla oriunde, oricând, este un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă, prin care se dorește conștientizarea de către un public cât mai larg a unei situații concrete și totodată a pericolului reprezentat de orice formă de dictatură.”

Intrarea este liberă, prin urmare rugăm doritorii să îşi rezerve din timp locurile, iar înainte de spectacol să îşi ridice biletele de la Agenţia teatrului. 

Insultați Belarus(ia) de Andrei Kureicik. Traducere de Raluca Rădulescu. Versurile în limba română: Iulia Grigoriu. Regia: Ovidiu Caița. Distribuția: Ciprian Vultur, Andrei Gîjulete, Dana Moisuc, Roxana Fânață, Cătălin Mareș, Andrei Stan, Carmen Frățilă. Afiș: Levente Benedek, graficianul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț.

www.teatruldenord.ro

Agenţia teatrală: str. Horea nr. 6, tel. 0261712106, agentie.teatruldenord@gmail.com

Belarus(sia) Worldwide Reading Project a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stockholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilissi sau Tașkent. 

Zilnic, în perioada 7–22 februarie 2021, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, traducătoarea în limba română a piesei, într-unul dintre teatrele partenere va avea loc un spectacol-lectură difuzat online sau jucat live, cu public în sală, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestează de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”-ul, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură de până acum, din cadrul Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu oamenii de teatru și cetățenii din Belarus, după cum urmează:

8 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

9 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare, Trupa „Mihai Raicu”

10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște             

14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea

15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț        

17 februarie 2021 – unteatru din București

18 februarie 2021 – Teatrul de Stat din Constanța                    

19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați                    

20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava  

21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova

22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

„Orice gest de solidaritate este util în perioada pe care o traversăm și cred că această solidaritate cu artiștii din Belarus, a teatrelor din România, este și un semn de solidaritate teatrală internă, de care și noi avem la fel de mare nevoie în această epocă a incertitudinilor. Am ales simbolic data de 7 februarie pentru prima lectură și începem cu reluarea a două spectacole, primul din România, realizat la Teatrul Național din Iași, la a cărui inițiativă am și tradus textul, și primul realizat la Chișinău, care în acea perioadă era într-o situație foarte asemănătoare cu cea din Belarus. Din 9 februarie (ziua în care se împlinesc șase luni de la declanșarea protestelor în Belarus) sunt programare noile spectacole-lectură, fiecare dintre ele având ceva specific în această acțiune comună de solidaritate realizată exclusiv pe bază de voluntariat, pentru care le mulțumesc tuturor că au acceptat fără rețineri propunerea mea. Alegerea teatrelor participante nu este întâmplătoare, iar întregul proiect funcționează pe principul «pe om îl ajuți când are nevoie, nu când îți place sau ai chef» – spune Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România.

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.