Știri: Întâlnire cu Mircea Cărtărescu la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (6 martie 2019)

109
trilogia-orbitor-de-mircea-cartarescu-tradusa-integral-in-neerlandeza_1

logo carte rubrica leviathan.roMiercuri, 6 martie 2019, ora 20.00, la Studio BOZAR din Bruxelles (Rue Ravenstein 23), Mircea Cărtărescu îl va avea alături pe Jan Willem Bos, ”prieten și traducător”, cel care l-a apropiat de publicul neerlandofon prin remarcabila traducere a trilogiei ”Orbitor” (nl. ”Orbitor trilogie”, Editura De Bezige Bij, vol. I – 2010, vol II. – 2012, vol III. – 2015).

Dezbaterea se va desfășura în limba engleză. Mircea Cărtărescu va citi fragmente din trilogia ”Orbitor”, iar simultan vor fi proiectate traducerile în engleză, franceză și în neerlandeză.

Publicul va pătrunde în universul literar autobiografic al scriitorului, dar și în tainele prieteniei care îi leagă pe cei doi, Mircea Cărtărescu și Jan Willem Bos, scriitor și traducător.

”Relația dintre un scriitor și translatorul său este întotdeauna una specială. Între mine și Mircea Cărtărescu este cu atât mai specială pentru că am trăit multe luni – preț de 1480 de pagini! – într-o lume imaginată de Mircea și transpusă într-un text pe care m-am străduit să-l traduc în neerlandeză. Îl cunosc pe Mircea de foarte mulți ani, de când a fost lector la Universitatea din Amsterdam, în anii ’90 și sunt încântat că vom avea ocazia să punem lumea la cale în fața publicului la Bozar”, mărturisește traducătorul Jan Willem Bos pentru ICR Bruxelles.

”Am predat cultură și civilizație românească timp de două semestre la Amsterdam, în 1994 – 1995. Cu ocazia asta, am putut cunoaște mai îndeaproape spațiul olandez, a cărui sinteză pictural-scripturală apare în Orbitor, vol. II. E o lume în care eu mă simt bine, un mare muzeu în aer liber, în care-i recunoști pe Ruysdael și pe Vermeer, realmente în fiecare colț de stradă și-n fiecare interior. Am avut norocul ca edituri de mare prestigiu, ca Meulenhoff și De Bezige Bij să-mi publice romanele în condiții excepționale. Mai cu seamă trilogia Orbitor a apărut la De Bezige Bij, într-o ediție monumentală, pentru care sunt recunoscător, atât marelui meu prieten și traducător Jan Willem Bos, cât și tinerei echipe de redactori ai editurii menționate, cu care am colaborat exemplar”, declara Mircea Cărtărescu, în 2015, cu ocazia publicării traducerii integrale în neerlandeză a trilogiei ”Orbitor”.

Evenimentul face parte din programul cultural dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și este organizat cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și al Institutului Cultural Român de la Bruxelles.

Mircea Cărtărescu (n. 1956, București) reprezintă una dintre principalele voci literare din Europa de Est. A câștigat numeroase premii internaționale, printre cele mai recente numărându-se: Formentor Prize și Premiul Thomas Mann pentru Literatură în 2018, Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană în 2015. În 2006, Mircea Cărtărescu a obținut ”Meritul cultural” în grad de mare ofițer, acordat de Președintele României.

Jan Willem Bos (n. 1954) este traducător a peste 30 de volume din literatura română (proză, poezie și teatru), lexicograf, scriitor și editor. Printre traducerile sale se numără: opera completă a misteriosului scriitor român de avangardă Urmuz (1883 – 1923), dar și romanele De două mii de ani” de Mihail Sebastian (nl. ”Sinds tweeduizend jaar”, Editura De Bezige Bij), respectiv ”Craii de Curtea-Veche” de Mateiu I. Caragiale (nl. ”Schelmen van het Oude Hof , Editura Pegasus).

În 2018,a obținut ”Meritul Cultural” în grad de mare ofițer, distincția fiindu-i oferită în cadrul unei ceremonii găzduite de Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, în data de 28 septembrie 2018.

Periplul literar al tandemului scriitor – traducător, Mircea Cărtărescu – Jan Willem Bos, va fi încununat de ceremonia de decernare a celui mai important premiu pentru traduceri literare din Olanda, Martinus Nijhoff Vertaalprijs, conferit lui Jan Willem Bos.

Ceremonia de decernare va avea loc în 7 martie 2019, în Aula Universității din Amsterdam, în prezența scriitorilor Mircea Cărtărescu, Marcel Möring, Maite Karssenberg (istoric), Maarten Asscher (directorul Editurii Athenaeum Bookshop în Amsterdam) și a criticul literar Margot Dijkgraaf.

Acces: tarif 6/8 euro, BOZAR Tickets.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.