Știri: Întâlnire cu pictorii iconari (12 ianuarie 2019, Brăila)

297
iisus pantocrator florentin stoian

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, ora 12.00, la Galeria ”Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei ”Carol I”, publicul brăilean este invitat la întâlnirea cu pictorii iconari, artiști care, pictând, mărturisesc.

Expoziția de icoane, deschisă în preajma marelui praznic al Nașterii Domnului, reunește șapte autori aflați pe trepte diferite ale evoluției profesionale: de la stagiarul Marian Mircia, la pictorii bisericești autorizați: Florian Mihăilescu, Florentin Stoian și Traian Țamuris, dar și pictori de șevalet care lucrează icoane frecvent, cum este Vasile Gaiță, sau ocazional, ca Gheorghe Mosorescu.

Li se alătură, ca invitat special al organizatorilor, unul dintre cei mai valoroși iconari și muraliști ai Europei, restaurator de pictură pe lemn și expert în restaurarea picturii murale, Grigore Popescu Muscel. Domnia sa pictează, în prezent, ansamblul iconografic de la Catedrala ”Nașterea Domnului” din Brăila și participă frecvent la evenimentele brăilenilor.

Chiar dacă în expoziție se află un număr restrâns de icoane, 26, ele sunt reprezentative pentru autori, acoperă o varietate de tehnici – de la frescă, ”Înger heruvim” de Grigore Popescu Muscel, la icoana pe sticlă, ”Maica Domnului cu Pruncul” de Gheorghe Mosorescu, și de la tempera cu emulsie de ou, tehnica tradițională a iconarilor, folosită de Florian Mihăilescu pentru ”Iisus Hristos Pantocator” și ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de Traian Țamuris pentru ”Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu”, de Vasile Gaiță pentru icoanele praznicare și pentru cele care o reprezintă pe ”Maica Domnului cu Pruncul”, și de Florentin Stoian pentru toate cele zece icoane ale sale: Pantocrator, prooroci, apostoli, ierarhi, mucenici –, la acrylic pe lemn, tehnică folosită de tânărul Marian Mircia în ”Tripticul Maicii Domnului”, ”Sfântul Nicolae” și ”Sfântul Ștefan”, și atestă o bună așezare în spiritul modelului românesc de reprezentare a imaginii sacre.

Prin expoziție și prin întâlnirea cu autorii ne propunem să menținem duhul sărbătorii, dincolo de timpul fixat în calendar.

În imagine, ”Icoana Iisus Pantocrator” de Florentin Stoian, autorul fiind recent distins cu Premiul pentru pictură, categoria Debutanți, de Asociația Filială Artă Religioasă și Restaurare a UAPR.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.