Eveniment
Marți, 17 ianuarie 2017, de la ora 19.00, la Ceainăria Cărturești Verona din București, Editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale de Matila C. Ghyka. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă, anunță editura. Cartea a apărut în colecția ”Porta Magica”, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Invitați la eveniment sunt: Radu Boroianu, președinte ICR, Constantin Aslam, prof. univ. dr., Universitatea Națională de Artă și Cornel Moraru, asistent universitar, Universitatea Națională de Arte București.
Matila C. Ghyka în uniformă de diplomat, 1934
Matila C. Ghyka – nume cu rezonanță istorică în România. Nepotul lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei înaintea Unirii Principatelor – ar răspunde un român. Un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomație, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înțeleg pe Leonardo da Vinci – ar răspunde Salvador Dalí.
Pentru prima oară cititorul român are ocazia de a descoperi o personalitate charismatică și fascinantă, care a reprezentat un punct de cotitură în arhitectura, estetica, muzica, arta vizuală contemporană.
”Convingerea intimă care m-a condus la Matila Ghyka și la proporțiile armonioase ale numărului de aur și apoi la învățătura lui Gurdjieff a fost că spiritul nostru descoperă o ordine la care niciun animal nu are acces. Ființa umană are acces la această ordine prin matematică, geometrie, artă și tăcere.” – Peter Brook.