Știri: Lansarea volumului de poezie al scriitorului albanez Visar Zhiti, ”Aripa Frântă”/”Flatra e mundur” (26 februarie 2019, București)

253
visar zhiti aripa frântă

logo carte rubrica leviathan.roAsociația Liga Albanezilor din România și Muzeul Țăranului Român din România organizează marți, 26 februarie 2019, ora 17.00, lansarea volumului de poezie al scriitorului albanez Visar Zhiti: ”Aripa Frântă”/”Flatra e mundur”, Editura ”Asdreni”, a ALAR. Lansarea va avea loc la Muzeul Țăranului Român, Sala Acvariu. Cartea este tradusă în limba română de Luan Topciu și Renata Melonashi. Prezintă, alături de autor, dr. Paul Cernat, critic literar, dr. Radu Săvulescu, director executiv ALAR, dr. Luan Topciu, critic literar și traducătorul cărții, dr. Liviu Lungu, scriitor. Lansarea de carte va fi urmată de o ședință de autografe. Va recita actorul Angel Rababoc – Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, însoțit la chitară de Daniel Bertișteanu.

Visar Zhiti este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani din Albania, poet, prozator, eseist, traducător și diplomat. S-a născut pe 2 decembrie 1952 în orașul Durrës, Albania. Tatăl său, de asemenea scriitor, persecutat îndeosebi din cauza poemului ”Îmbrățișarea dușmanilor”, a îndurat oprimările regimului comunist, întreaga-i familie trecând printr-o îndelungă suferință. După terminarea liceului, Visar Zhiti studiază limba și literatura albaneză la Universitatea din Shkodra. Vreme de cinci ani, a lucrat în învățământ prin satele din jurul orașului Kukës. În timp ce-și pregătea primul volum de versuri, în 1979, poetul este arestat și condamnat la zece ani de închisoare sub o învinuire clară: ”poet decadent și dușman al poporului”. Așa cum reiese și din poemele sale, Visar Zhiti va fi întemnițat și torturat în închisorile comuniste. După opt ani de lagăr este eliberat. Lucrează o vreme ca muncitor la fabrica de cărămidă din Lușnie. Din anii ʼ90, se alătură mișcării democratice, lucrând în cadrul primului ziar de opoziție, ”Rilindja Demokratike” (”Renașterea Democratică”). Se specializează în ziaristică în redacția marilor cotidiene italiene ”Corriere della Sera”, ”Avvenire”, ”Il sole 24 ore”. Lirica sa a fost încununată cu două prestigioase premii italiene de poezie. Este, totodată, câștigătorul premiului concursului italian de proză ”Povestește-ți propriul Dumnezeu”. În anul 1993 îi apare primul volum de poezie Memoria aerului”, care e încununat cu Premiul Republicii Albania, iar în 1994 este publicat volumul Pun la picioarele voastre un craniu” (poezii din închisoare). În 1994 Editura Flaka e Vellazerimit din Skopje, Macedonia, îi tipărește volumul de versuri Semănatul de fulgere”. A publicat cărți de poezie, proză, eseuri, traduceri etc. Opera sa este tradusă în engleză, franceză, italiană, română, croată, macedoniană etc. A lucrat o perioadă ca director al Editurii Naim Frashëri din Tirana. Apoi, consilier în Parlamentul Albaniei. Ulterior, a fost ales deputat; a lucrat și în diplomație – de două ori la Ambasada Albaniei din Italia, la Sfântul Scaun din Vatican și, recent, la Washington, SUA. Visar Zhiti a fost, de asemenea, ministrul culturii. A primit numeroase premii literare în străinătate și în țară. Aceasta este a treia carte publicată în România. Inedit în această ediție este faptul că publicăm și poeme scrise în România, în perioada vizitei sale la București, Constanța, Curtea de Argeș, Sinaia; astfel, unele poeme văd lumina tiparului pentru prima dată.

*

”Se înțelege limpede aceasta, din istoria lui Visar Zhiti. A fost suficient să scrie poeme considerate de redactorii unei edituri «triste și ermetice» și, prin urmare, ostile față de regim. Referatul a fost transmis, automat, Comitetului Central al Partidului Comunist Albanez și Ministerului de Interne, iar Zhiti a primit «în mod just» zece ani de închisoare. Acest gen de poezie înspăimânta regimurile autoritare și dictatoriale, chiar dacă «vorbea», ca în cazul lui Zhiti, numai despre trandafiri”. – Umberto Eco, scriitor, filosof, semiolog.

”Cartea de poezie a lui Visar Zhiti este cea mai zguduitoare pe care am citit-o vreodată. Este una dintre acele cărți rare care au puterea de a schimba cititorului viziunea despre lume. Luați-o și țineți-o strânsă! Este și cea mai strălucită ilustrare pe care am văzut-o, explicând cum înaltele speranțe, odată cu socialismul de la începutul secolului al XX-lea, au degenerat într-o tiranie cotidiană.” – Kevin Higgins, poet și critic literar irlandez.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.roTerra Magazin, Blitz TV.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.