Știri: Lansarea volumului „Ștefan Dimitriu. Confruntarea cu Sfinxul. Monografie” de Ana Dobre (26 mai 2023, București)

45
Ștefan Dimitriu. Confruntarea cu Sfinxul

logo carte rubrica leviathan.roVineri, 26 mai 2023, între orele 14.00-14.55 la Romexpo, Pavilionul B2 – Spațiul de evenimente Scena Arca, în cadrul Bookfest 2023, va avea loc lansarea volumului Ștefan Dimitriu. Confruntarea cu Sfinxul. Monografie de Ana Dobre, apărut la editura eLiteratura. Invitați: Ana Dobre, Ion Lazu, Ștefan Mitroi, Ștefan Dimitriu, Vasile Poenaru

„Cine este Ștefan Dimitriu și de ce o carte despre personalitatea lui și a operei sale? Prin ce s-ar justifica un asemenea demers critic?

Un prim răspuns ar fi: din același motiv pentru care trebuia cucerit Everestul – pentru că există! Ștefan Dimitriu este un mare scriitor al timpului său, un scriitor singuratic, neafiliat vreunei reviste, vreunei grupări literare, prin urmare, mult mai puțin prețuit și cunoscut decât ar merita cărțile sale, în care și-a lăsat, transfigurându-le, stările, trăirile, gândurile, idealurile, ca om și ca scriitor, ca cetățean lucid și exponențial de la răscrucea secolelor și mileniilor pe care o trăim, definindu-se ca o voce a timpului său, ca o conștiință interogativă și, deopotrivă, justițiară, vorbind și pledând cu inteligență, clarviziune, originalitate și curaj în numele marilor valori ale omenirii: adevăr, libertate, dreptate, iubire.

Un alt răspuns ar fi acesta: pentru că omul are o poveste demnă de a fi spusă, o poveste care umple tiparul unui arhetip; pentru că scriitorul are o operă bine primită, bine citită de marele public, însă insuficient receptată de critica literară actuală, iar noi avem prea puțini scriitori de talia sa pentru a-l lăsa pe Ștefan Dimitriu în penumbra singurătății sale. Opera sa se cere adusă în prim-planul actualității literare și fixată definitiv în conștiința publicului și în tabloul istoriei literaturii contemporane.

Într-o cronică la unul din romanele sale (Întrebările Sfinxului), Profesorul Romul Munteanu afirma: «Cartea lui Ștefan Dimitriu este o excelentă lecție despre angajare și responsabilitate, concepută de un autor dăruit să scrie literatură bună și persuasivă», iar, mai târziu, în prefața antologiei de teatru Steaua Păguboșilor, mergea mai departe: «Poate părea paradoxal, dar romanele cele mai originale, mai profunde și mai rezistente în timp ale generației Augustin Buzura au fost scrise de Ștefan Dimitriu.» Un alt critic important, Alex Ștefănescu, remarca la apariția romanului Turnul nebunilor, «scris bine – clar, cu un dramatism neretoric și cu o bine calculată doză de umor»;  «Ștefan Dimitriu este un om serios (sobru, capabil să inspire încredere, dar lipsit de notorietate)», eroul principal al cărții impunându-se «ca o prezență de care ne atașăm și de care ni se face dor după încheierea lecturii». Există încă multe asemenea aprecieri, de la critici și istorici literari de primă mărime (Laurențiu Ulici, Roxana Sorescu, Mircea Iorgulescu, Alexandru Piru ș. a.), pe care le veți găsi în această carte, dar acum vreau să mă opresc la opinia unui confrate, și anume scriitorul și academicianul D. R. Popescu, cuprinsă în cuvântul înainte la ultima ediție (2018) a romanului Lasă zilei scârba ei: «…Un roman profund omenesc, în care adevărurile esențiale ale istoriei își dau întâlnire cu capodopera. O carte cum puține sunt în literatura română», Ștefan Dimitriu fiind «o incontestabilă energie fericită a literaturii noastre!»

În această ordine de idei, Ștefan Dimitriu este cel mai credibil cronicar al vremurilor noastre, cel care și-a valorificat experiența de viață și calitatea de martor al istoriei ardente, dând mărturii din chiar miezul evenimentelor care au marcat-o, intersectată cu istoria personală, a sa și a familiei sale, dar și în subiectivitatea necesară pentru a o dubla cu o mitologie a sa, ca poveste într-un timp care nu și-a ales instrumentele atunci când a transformat nevinovații în vinovați fără vină, punând asupra lor hybrisul unei vini tragice, deturnându-le destinul și făcând din ei victimele istoriei.

Poetul, preotul și soldatul, spunea Baudelaire, trebuie crezuți pe cuvânt. Și Ștefan Dimitriu intră în categorie, deci trebuie crezut pe cuvântul de om și creator.

Această monografie vine să pună în lumină adevărata sa valoare.”Ana Dobre.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.