Știri: Medalion Ion Besoiu la TVR (17 – 19 ianuarie 2020)

264
Ion Besoiu în ”Ciuta”. Sursa foto: TVR
Ion Besoiu în ”Ciuta”. Sursa foto: TVR

Casa de Producție a TVR vă propune să urmăriți un spectacol din Arhiva de Aur TVR:  Ciuta de Victor Ion Popa, montat în 1970 de Geo Saizescu. Spectacolul va fi difuzat in memoriam Ion Besoiu (11 martie 1931 – 18 ianuarie 2017). În distribuție: Mariana Mihuț, Eugenia Bădulescu, Nineta Gusti, Fory Etterle, Ion Besoiu, Ștefan Mihăilescu Brăila, Emil Hossu, Mariella Petrescu. Scenografia: Doina Levintza.

Program de difuzare:

Vineri, 17 ianuarie 2020, ora 23.00 (*), TVR Internațional

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, ora 11.55 (*), TVR Moldova

Duminică, 19 ianuarie, ora 20.00 (*), TVR 3

Imediat după spectacol, pe toate cele trei canale TVR amintite, puteți vedea un portret In Memoriam Ion Besoiu.

În cele peste șase decenii de carieră artistică Ion Besoiu a realizat roluri memorabile în sute de producţii teatrale şi cinematografice. Născut în 11 martie 1931, Ion Besoiu a devenit actor la îndemnul bunului său prieten, scriitorul Radu Stanca. A debutat în 1950, la Teatrul Naţional din Sibiu, pe scena căruia a jucat vreme de 16 ani. În 1967 a devenit actor al Teatrului ”Bulandra” din București. A debutat la acest teatru cu Procesul Horia, alături de Octavian Cotescu și Fory Etterle, în regia lui Liviu Ciulei. Au urmat  Livada de vişini – Lucian Pintilie, Mizantropul – Valeriu Moisescu, Teatrul comic – Silviu Purcărete, Hamlet, Antigona, Oblomov, Sfârșit de partidă – Alexandru Tocilescu, Dimineaţă pierdută, Şase personaje în căutarea unui autor, Mutter Courage – Cătălina Buzoianu, Caligula,  Mephisto,  Poveste de iarnă, Trei surori, 1794, Julius Caesar, Însemnările unui necunoscut – Alexandru Darie.

A fost mai bine de un deceniu directorul Teatrului ”Bulandra”.

Pe lângă rolurile din teatru a fost distribuit în numeroase filme și în spectacole tv.

În portretul realizat de Daniela Ciolan au povestit despre Ion Besoiu: Paul Chiribuță, Emilia Popescu, Manuela Ciucur, Sandu Mihai Gruia, Adrian Ciobanu. PPS: Cornel Ciuleanu. Montaj: Constantin Marciuc,. Imagine: Ovidiu Cristescu, Eugen Demetercă, Mihai Buzura. Producător: Cătălin Mireuță.

***

Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți un nou episod al seriei Locuri, oameni şi comori: Tirbușonul – artă și istorie, sâmbătă, 18 ianuarie 2020, la ora 12.00 (*), pe TVR 3

”Ce lucru banal tirbușonul ăsta! O unealtă aruncată într-un sertar. Desigur că atunci când lipsește, îți dai seama ce important e. Dar am aflat că tirbușonul nu este apreciat doar pentru că te ajută să desfaci sticlele de vin. El poate fi o adevărată inginerie și, în mod sigur, o operă de artă. Așa că era de așteptat să intre în atenția colecționarilor. Iar noi vă invităm să vedeți cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, cu peste 30.000 de exponate diferite, din perioade istorice diferite. Tirbușonul cu manivelă, de perete, de tejghea, cu aripi de înger, multifuncțional, cu gheare, cu spire, cu țepușe, cu spire cilindrice, triangulare sau rectangulare, cu mâner orizontal sau vertical, clopot sau colivie, asemenea serviciilor de masă de argint, aidoma picioarelor dansatoarelor de cancan, cele omagiale dedicate unor personalități, locuri sau evenimente, pentru călimară, sticlele de parfum sau de medicamente, folosite în Asia, America sau Europa, perfecte sau cu erori de fabricație, toate au fost rodul inventivității omului preocupat de funcțional, dar și de frumos. Nu-i așa că v-am făcut curioși?”Emilia Nicolaescu, realizator.

Imagine: Ștefan Stan, Costi Rona. Asistenți imagine: Valentin Petre, Aurel Marinescu. Sunet: Radu Paraschivescu, George Sandu. Montaj: Elena Nițu. PPS: Cătălin Popescu. Ilustrator muzical: Tudor Stănescu.

Seria Locuri, oameni și comori este o producţie a Casei de Producţie a TVR.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István

________

(*) Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.