Știri: Omagiu lui Dinu Lipatti, la 70 de ani după celebrul său recital Chopin de la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles

827
dinu lipatti Sonatina pentru pian şi vioară op. 1 prima auditie la bruxelles

Institutul Cultural Român de la Bruxelles aniversează Centenarul Lipatti printr-un concert omagial dedicat marelui pianist şi compozitor român, în interpretarea violonistului francez Virgil Boutellis-Taft și a pianistei Angela Drăghicescu. Evenimentul va fi completat de expoziţia Corneliu Gheorghiu – sufletul pianului şi va avea loc joi, 26 ianuarie 2017, ora 20.30, la Centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles (366 chaussée de Wavre).

Dinu Lipatti (1917–1950) a fost nu numai un pianist de geniu, dar şi un compozitor ale cărui lucrări ocupă, cu mare cinste, un loc deosebit în istoria muzicii româneşti. Continuator al stilului enescian, Dinu Lipatti a fost o prezenţă meteorică în arta muzicală universală şi românească şi o prezenţă umană uimitoare. Ne face o deosebită plăcere să cinstim amintirea lui Dinu Lipatti în acest recital care, chiar şi după 100 de ani de la naşterea sa, este una legendară şi incredibil de vie şi de luminoasă”, declară cei doi artişti pentru ICR Bruxelles.  

Angela Drăghicescu şi Virgil Boutellis-Taft vor interpreta, în primă audiție la Bruxelles, Sonatina pentru pian şi vioară, op. 1 compusă de Lipatti în 1933. Piesa conţine elemente neoclasice şi neobaroce şi reprezintă un model de expresivitate şi de măiestrie în arta compoziţiei. Programul recitalului mai cuprinde Nocturnă în fa diez minor, op. 6 de Lipatti, precum şi lucrări de George Enescu și Béla Bartók care pun în valoare folclorul românesc.

Angela Drăghicescu

 Angela Drăghicescu

Absolventă a şcolii doctorale în cadrul Universităţii de Muzică din Texas, Angela Drăghicescu este lector universitar la Universitatea Puget Sound din Seattle (Statele Unite). Pianista are o bogată activitate concertistică susţinând nenumărate recitaluri pe scene internaţionale în programe ce acoperă repertoriul clasic, modern şi contemporan. Pe 3 martie 2017, Angela Drăghicescu revine pe prestigioasa scenă de la Carnegie Hall după ce a debutat pe această scenă pe 9 iulie 2016.

Virgil Boutellis-Taft

Virgil Boutellis-Taft

După masteratul de la Colegiul Regal de Muzică din Londra, Virgil Boutellis-Taft şi-a continuat studiile postdoctorale la Universitatea din Tel Aviv. Repertoriul violonistului francez cuprinde creaţii de Bach, Beethoven, Mozart, Ceaikovski şi alţi compozitori. Virgil Boutellis-Taft susţine concerte solo şi de cameră în Europa şi în Statele Unite, iar din 2016 colaborează cu Angela Drăghicescu în cadrul proiectului Romanian Music through Centuries care promovează muzica şi cultura românească în marile capitale europene.

Expoziţia Corneliu Gheorghiu – sufletul pianului pune în lumină cariera artistică şi talentul maestrului Corneliu Gheorghiu (n. 1924), care au fost prefigurate de Enescu şi încurajate de Lipatti. 10 panouri foto-documentare prezintă debutul maestrului în activitatea concertistică la vârsta de 6 ani, perioada studiilor muzicale, premiile obţinute, concertele susţinute, în premieră, la Ateneul Român din Bucureşti (1936) şi la Teatrul Champs-Élysées din Paris precum şi colaborările cu mari muzicieni ai scenei internaţionale. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional ”George Enescu” din Bucureşti.

Bilete: 12/10 € la telefon +32(0)2/230.31.40 sau info@senghor.be.

Vezi: Centenarul Dinu Lipatti

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Musices

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.