Opera Națională București transmite în cadrul Serilor de Operă Online spectacolele Turandot” de Giacomo Puccini și Opus 73 (Iubire nesfârșită) de Ludwig van Beethoven.
Luni, 11 mai 2020, ora 18.30 veți putea urmări înregistrarea spectacolului Turandot de Giacomo Puccini, în regia lui Mario De Carlo, eveniment din 13 februarie 2020.
Joi, 14 mai 2020, ora 18.30 vom difuza spectacolul de balet Opus 73 (Iubire nesfârșită) de Ludwig van Beethoven, regia și coregrafia Renato Zanella, scenografia Octavian Neculai, eveniment din 11 noiembrie 2017, urmând ca în fiecare săptămână să aducem în casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Naționale București.
Prima scenă lirică a țării vine în întâmpinarea iubitorilor de operă cu spectacole difuzate online, în fiecare zi de luni și joi a săptămânii. Ne dorim pe această cale să fim mai aprope unii de ceilalți prin muzică și cultură, pe care le susținem necondiționat.
Înregistrările vor fi disponibile pe pagina oficială de Facebook a instituției, cât și în link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.
#ramanemacasa
Turandot de Giacomo Puccini
Opera Națională București
Tema exotică din Turandot nu constituie pentru Puccini decât pretextul de a-și exprima gândurile pe un plan oarecum mai filosofic și mai general, dar cu vechea dependență de faptele vieții reale. Materia primă e textul, libretul de operă, fără de care se simte inutil, fără rost între oameni. Compozitorul și-a dorit să redea în Turandot tot ce au suferit, tot ce au iubit, au visat și au urât oamenii vremii lui.
Opera lui Puccini a devenit de-a lungul timpului cunoscută în întreaga lume pentru „Nessun dorma”, aria celebră din actul final interpretată de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile precum Luciano Pavarotti.
Maria Guleghina în Turandot
Opus 73 (Iubire nesfârșită) de Ludwig van Beethoven
Opera Națională București
Opus 73 (Iubire Nesfârșită) a fost ultimul concert pentru pian compus de Ludwig van Beethoven. Dezinteresul său pentru operele concertante ar fi fost cauzat de accentuarea problemelor de auz, ceea ce a pus capăt carierei sale de pianist. Cu toate acestea, Concertul nr. 5 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, op. 73 reprezintă o nobilă compoziție demnă de numele marelui compozitor. Concepția sa, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația au făcut ca ultimul concert pentru pian al lui Beethoven să devină un punct de referință în lumea muzicală.
Coregraful Renato Zanella despre montarea de pe scena Operei Naționale București: „Concertul de pian nr. 5 în Mi bemol major, op. 73 de Ludwig van Beethoven, cunoscut lumii și sub numele de Concertul Imperial, este o capodoperă. Concepția sa, fluiditatea, forța, echilibrul, maturitatea și inspirația au făcut ca ultimul concert de pian pe care l-a scris să fie un punct de referință în universul muzical. Această coregrafie este un omagiu pentru compania de balet a Operei Naționale București, o companie cu o puternică bază clasică, și cu un potențial formidabil în toate formele de dans.”
Sponsor oficial: Enel Green Power.
Partener de mobilitate: Kia
Sponsori: Banca Comercială Română, Aqua Carpatica, Zarea
Parteneri: Artmark, Sansha
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei
Comunicat al Operei Naționale București