La numai un an și câteva luni după excepționala producție de la Covent Garden, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, capodopera lui George Enescu, considerată unanim una dintre cele mai mari opere ale secolului al XX-lea, revine pe 23 septembrie 2017 la Londra, la Royal Festival Hall, într-o mult așteptată versiune de concert, prezentată de prestigioasa London Philharmonic Orchestra sub bagheta unuia dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski. Din distribuţie fac parte nume importante ale canto-ului românesc: Ruxandra Donose, Gabriela Iștoc, Marius Vlad Budoiu, dar și două coruri românești de renume: Corul Filarmonicii ”George Enescu” și Corul de Copii Radio.
În aceeași versiune, ”Oedipe” a deschis cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu”, în 2 septembrie 2017, la Sala Mare a Palatului din București.
Joi, 21 septembrie 2017, de la ora 19.00, ca o prefață la mult-așteptata premieră cu versiunea concertistică a operei ”Oedipe” de George Enescu de la Royal Festival Hall, ICR Londra va găzdui, la sediul din Belgrave Square, o seară excepțională de muzică și dialog, avându-l ca protagonist pe vizionarul dirijor Vladimir Jurowski, probabil cea mai implicată personalitate muzicală internațională în promovarea și recuperarea, la cel mai înalt nivel, a muzicii simfonice și vocale enesciene. Alături de tânăra soprană Gabriela Iștoc, titulara rolului Antigona în producția de la Royal Festival Hall, care va cânta câteva piese enesciene, maestrul Jurowski va vorbi, printre altele, despre relația sa cu muzica lui Enescu, despre descoperirea marilor partituri enesciene și despre viziunea sa asupra capodoperei ”Oedipe” și, desigur, despre experiența sa de director artistic al Festivalului ”Enescu”. Evenimentul se va desfășura în prezența d-nei Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român, care va rosti un cuvânt introductiv. Seara va fi deschisă de către E.S. dl. Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Dl. Timothy Walker, directorul executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra, va susține, la rândul său, o scurtă intervenție. Moderatorul și gazda evenimentului este dl. Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra.
Program:
Miniconferință urmată de un dialog cu publicul – maestrul Vladimir Jurowski. Moderator: Dorian Branea;
Lieduri de George Enescu, cântate de Gabriela Iştoc, acompaniată de maestrul Vladimir Jurowski.
Considerat unul dintre cei mai talentaţi și vizionari dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski s-a născut în Moscova, în 1972. Avea 23 de ani când a debutat pe plan internațional la Wexford Festival (1995), în Irlanda, unde a dirijat ”Noapte de mai” de Rimski-Korsakov. În același an a debutat spectaculos cu ”Nabucco” la Royal Opera House Covent Garden. Începând cu anul 1997, Vladimir Jurowski a fost invitat să dirijeze de către cele mai importante instituții muzicale din lume, printre care: Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia, Opéra Bastille de Paris, Théâtre de la Monnaie Bruxelles, Maggio Musicale Festival Florence, Rossini Opera Festival Pesaro, Edinburgh International Festival, Semperoper Dresden și Teatro Comunale di Bologna (unde a fost dirijor principal între 2000 și 2003). În 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York cu ”Rigoletto”. Vladimir Jurowski a ocupat poziția de director muzical la Glyndebourne Festival Opera (2001) și a fost numit dirijor principal invitat la London Philharmonic Orchestra (2003), devenind apoi, din 2007, dirijor principal al orchestrei. Începând cu anul 2017, Vladimir Jurowski este şi directorul artistic al Festivalului Internațional ”George Enescu” din București. Dirijorul poate fi urmărit la Metropolitan Opera, Welsh National Opera, Opéra National de Paris, Scala Milan, Dresden Semperope, Glyndebourne Festival Opera şi Royal Festival Hall, printre altele.
Gabriela Iștoc este una dintre cele mai cunoscute pe plan internațional tinere soprane din România, laureată a numeroase competiții naționale și internaționale. A absolvit Național Opera Studio (Londra) și Royal Irish Academy of Music (Dublin). În 2011, a primit bursa ”Jerwood Young Artist” şi premiile Robert şi Margaret Lefever și Wessex Glyndebourne Association. După succesul său la Royal Festival Hall (2013) și Théâtre des Champs-Élysées în rolul lui Lucy Brown din ”Opera de trei parale” (Weill) cu London Philharmonic Orchestra și Vladimir Jurowski, s-a întors în Marea Britanie pentru rolul nimfei Echo în ”Ariadna la Naxos”, la Glyndebourne. Printre interpretările anterioare ale Gabrielei Iștoc se numără: Euridice (”Followers” de Julian Philips), Gilda (”Rigoletto”) și Fiordiligi (”Così fan tutte”). Apariții sale recente includ: Mimi (”Boema”) la Opera North din Leeds şi Den Jyske Opera; Adina (”Elixirul dragostei”) la Opera North din Leeds și ”Ultimele patru cântece” (Strauss) la Teatro Massimo Bellini, Catania. Viitoarele angajamente includ un tur de Crăciun cu Orchestra Filarmonicii ”Mihail Jora” din Bacău.
Intrarea la evenimentul de pe 21 septembrie de pe este gratuită, cu rezervare în prealabil pe Eventbrite.