Știri: Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București concertează astăzi, 13 septembrie 2023 în cadrul Seriei Mari orchestre ale lumii

81
Mari orchestre - RO - landscape (1)

Logo Festival EnescuAstăzi are loc concertul Cameratei Bern, condusă de violonista Patricia Kopatchinskaja, în cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu, de la ora 17.00. Acest concert-eveniment, intitulat „Moartea și fata”, combină muzica clasică cu cea modernă pentru a crea un univers întunecat, dar plin de imaginaţie. În program vor fi lucrări de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo şi György Kurtág. Detalii, aici. Biletele se găsesc aici.

Tot azi, în cadrul Seriei Mari orchestre ale lumii, pe scena de la Sala Palatului va concerta Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, cu începere de la ora 20.00, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”. Orchestra va fi dirijată de Hannu Lintu iar Corul de către Iosif Ion Prunner, cu Carmen Lidia Vidu regizor multimedia. În program: Billy Bud, operă în concert, de Benjamin Britten. Detalii, aiciBiletele se găsesc aici.

Live pe site-ul festivalului: concertele de la ora 17.00 și 20.00. Înregistrările vor rămâne disponibile timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii.  Click aici.

Concertele se transmit în direct și la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

*

Patricia Kopatchinskaja se concentrează să ajungă la esența muzicii, la semnificația ei pentru noi – acum și aici. Cu o combinație de profunzime, strălucire și umor, Kopatchinskaja aduce un inimitabil simț al teatrului în muzica sa. Descrisă de „The New York Times” drept „o interpretă de o rară energie expresivă și de o dezarmantă informalitate, de o fantezie și o ambiție teatrală”, abordarea distinctivă a lui Kopatchinskaja transmite întotdeauna esența lucrării, fie că este vorba de o interpretare ieșită din comun a unui clasic al repertoriului tradițional de vioară, fie de un proiect original pus în scenă pe care îl prezintă în calitate de interpret-dramaturg experimental.

În stagiunea 2022–23, Kopatchinskaja a depășit din nou barierele cu un experiment muzical îndrăzneț, unindu-și forțele cu Herbert Fritsch și cu artistul vizual Jannis Varelas pentru a crea o producție de operă Neo-Dada, Vergeigt, la Theater Basel. Acesta este sezonul de Artist în Lumina Reflectoarelor al lui Kopatchinskaja la Barbican Centre și ocupă, de asemenea, poziția de Artist Asociat al SWR Experimentalstudio, unul dintre cele mai importante centre internaționale de cercetare în domeniul muzicii electronice. De asemenea, în stagiunea 2022–23 a avut loc atât premiera noului proiect al lui Kopatchinskaja, În căutarea unui cântec pierdut, inspirat de opera lui György Ligeti, cât și relansarea Maria Mater Meretrix alături de Anna Prohaska, într-un turneu european, prezentând imaginea femeilor de-a lungul secolelor într-un mozaic muzical, proiect care este lansat și pe CD în acest an. Mai departe, Kopatchinskaja se reunește cu partenerul său de recital de lungă durată – Fazil Say – pentru un turneu european extins care va da startul lansării noului lor material discografic.

Printre cele mai importante momente ale stagiunii precedente se numără turneele în Europa alături de Orchestra de Festival din Budapesta, Il Giardino Armonico și Orchestra Philharmonia, o revenire la BBC Proms 2022 și continuarea rezidenței sale în calitate de partener artistic al Camerata Bern. Kopatchinskaja și-a adus potențialul creativ nelimitat, versatilitatea și repertoriul divers în proiecte curatoriale inovatoare la rezidențele cu Orchestra Filarmonică din Berlin, Orchestra Filarmonică Radio din Franța și Elbphilharmonie Hamburg, îmbogățind fiecare program cu reinterpretări excentrice.

Prioritatea sa absolută este muzica secolelor XX și XXI și colaborarea cu compozitori în viață precum Luca Francesconi, Michael Hersch, György Kurtág, Márton Illés, Esa-Pekka Salonen. Kopatchinskaja dirijează concerte puse în scenă în locații de pe ambele maluri ale Atlanticului și colaborează cu orchestre, dirijori și festivaluri importante din întreaga lume. În urma succesului internațional al colaborării sale anterioare cu Orchestra de Cameră Mahler – Bye Bye Beethoven  – Patricia Kopatchinskaja a revenit pentru premiera unui nou concert pus în scenă alături de acest ansamblul – Les Adieux – un proiect care se confruntă cu deteriorarea rapidă a mediului înconjurător și cu pierderea lumii naturale. Alte proiecte ale lui Kopatchinskaja explorează muzica pusă în scenă prin contexte contemporane, cum ar fi Dies Irae, o altă reflecție muzicală asupra crizei crescânde a mediului. Ea a adus această producție la Glasgow în timpul summitului global COP26.

De asemenea, Kopatchinskaja evoluează și ca artistă vocală în Mystères du macabre de Ligeti sau Pierrot  Lunaire de Schönberg, unde își asumă chiar rolul lui Pierrot, precum și în proiectul său de prezentare a poemului Ursonate de Kurt Schwitters sub forma unui film în stilul Dada. După ce a fost prezentat recent la Filarmonica din Berlin și la Sala de Festivități din Baden-Baden, Ursonate va fi proiectat la Muzeul Sprengel din Hanovra, unde se află Fundația Kurt și Ernst Schwitters, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a morții lui Kurt Schwitters.

Discografia lui Kopatchinskaja include peste 30 de înregistrări, printre care și Death and the Maiden, premiată cu GRAMMY, alături de Orchestra de Cameră Saint Paul, un proiect care a fost, de asemenea, recreat sub forma unui spectacol filmat semi-scenografic cu Camerata Bern, prezentat în premieră pe platforma digitală Virtual Circle a lui HarrisonParrott. Printre recentele lansări discografice se numără Les Plaisirs Illuminés cu Sol Gabetta și Camerata Bern, care a fost salutat cu un premiu BBC Music Magazine și Le monde selon George Antheil cu Joonas Ahonen (ambele la Alpha Classics).

Kopatchinskaja este ambasador umanitar pentru Terre des Hommes, cea mai importantă agenție elvețiană de ajutorare a copiilor, și a primit Marele Premiu Elvețian pentru Muzică de la Oficiul Federal de Cultură pentru Elveția în 2017.

Despre Festivalul Internațional „George Enescu”

Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este „Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Parteneri media principali:
 Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.

Comunicat al ARTEXIM

*

Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica  

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.