Ziua de duminică, 17 septembrie 2023, începe cu un eveniment din Seria Concertelor pentru familii și copii, la Teatrul Odeon de la ora 11.00. Pe scenă vor apărea Orchestra de Cameră Radio alături de dirijorul Cristian Spătaru, Cristina Bohaciu Sârbu – prezentator și actrița Andreea Mateiu – narator. Concertul este intitulat Parizade and the Singing Tree iar în program vor fi lucrări de Georges Bizet, Joseph Haydn și Karim Al-Zand. În cadrul evenimentului are loc și o lansare de carte a Editurii Corint, volumul Aritmetica sunetelor (2022) semnat de Ana-Maria Rusu, din „Colecția pe care nu o înveți la școală”. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Concertul este sold-out.
Tot azi, de la ora 11.00, are loc și concertul trio-ului format din Andrei Licareț la pian, Avigail Bushakevitz la vioară și Andrea Casarrubios la violoncel, în cadrul Seriei Enescu și contemporanii, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, București. Programul conține lucrări de Zoltán Kodály, Georges Boulanger, George Enescu și Dmitri Șostakovici. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
De la ora 13.00 are loc concertul din Seria Orchestrelor românești, la Sala Radio: Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon, cu Florian Mitrea la pian. În program sunt lucrări de Munteanu, Prokofiev, Žebeljan și Bartók. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
Ziua continuă cu Seria Concertelor de la Ateneu, de la ora 16.30, când Orchestra și Corul Filarmonicii „George Enescu” vor concerta sub bagheta dirijorilor Arnaud Arbert și Iosif Ion Prunner. În program: opera în concert Le Grand Macabre de György Ligeti. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
La Sala Palatului, de la ora 20.00, concertează Orchestra Națională Radio, în cadrul Seriei Mari Orchestre ale lumii. Concertul va fi dirijat de Tan Dun, orchestra avându-l alături pe solistul Xavier De Maistre (harpă). În program va fi o lucrare scrisă chiar de dirijorul Tan Dun (Nu Shu) și Tablouri dintr-o expoziție de Musorgski/Ravel. Regizor multimedia: Carmen Lidia Vidu ca regizor multimedia Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
Seara se încheie cu un eveniment mult așteptat din Seria Concertelor de la miezul nopții, la Ateneul Român, de la ora 22.30: recitalul organistului Cameron Carpenter, pe care celebra publicație „Die Zeit” l-a denumit „un înger căzut ce dă orgii înapoi păcatele sale”. Prima parte a recitalului său va fi dedicată compozitorului Johann Sebastian Bach iar în cea de-a doua parte Cameron Carpenter va interpreta o serie de improvizații proprii. Mai multe detalii sunt disponibile în programul concertului.
Biletele se găsesc aici.
Live pe site-ul festivalului: concertele de la orele 13.00, 16.30 și 20.00. Înregistrările vor rămâne disponibile timp de 12 ore de la încheierea transmisiunii. Click aici.
Despre Festivalul Internațional „George Enescu”
Festivalul Internațional „George Enescu” este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie, iar tema ediției este „Generozitate prin muzică”/”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.
Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București
Sponsori principali: Rompetrol, BRD
Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA, Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;
Cu sprijinul: Yokko, Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații
Transportator oficial: Tarom
Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;
Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack
Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.
Comunicat al ARTEXIM
*
Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.
Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019
Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021
Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018