Știri: Premiul publicului TV5MONDE la Festivalul Filmului Francez 2018: ”Echipa de fete” de Julien Hallard

292
comme des garcons film

logo rubrica imago leviathan.roO alegere care echivalează cu o luare de poziţie în privinţa statutului femeilor în societatea contemporană – spectatorii români ai celei de a 22-a ediţii a Festivalului Filmului Francez (FFF) au decernat Premiul publicului TV5MONDE creaţiei tânărului regizor Julien Hallard, ”Echipa de fete”. Această poveste – care arată o dată în plus că râsul poate schimba moravuri politice şi sociale – a făcut parte din secţiunea Competiţie a festivalului, alături de alte cinci pelicule, filme de debut sau al doilea lungmetraj, proiectate în premieră în România. Filmul a fost desemnat câştigător prin vot secret (pe buletine tipărite sau online) de către publicul din patru mari oraşe ale ţării (București, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara). Premiul constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România.

Realizat în 2017 şi foarte remarcat în cadrul ediţiei din 2018 a Festivalului Internaţional al Filmului de Comedie de la Alpe d’Huez, Echipa de fete” surprinde primii paşi ai fotbalului feminin în Franţa, în contextul luptei pentru drepturi sociale declanşate în mai 1968. Acţiunea se petrece, de altfel, un an mai târziu, la Reims (nord-estul Franţei). Paul Coutard, seducător înnăscut și jurnalist sportiv la ziarul ”Le Champenois”, se hotărăște să organizeze un meci de fotbal feminin pentru a-i lansa o provocare directorului său, cu ocazia petrecerii anuale a ziarului. Emmanuelle Bruno, rivala lui cea mai mare și secretara directorului, se vede obligată să-l ajute. Fără să-și dea seama, vor contribui la formarea primei echipe de fotbal feminin din Franța. Inspirat din fapte reale, filmul aliniază o garnitură de actori de performanţă, foarte apreciaţi în Hexagon, între care Max Boublil, Vanessa Guide și Mona Walravens. Aceasta din urmă s-a aflat în România, în timpul FFF, unde a discutat cu publicul de la Cluj şi Timişoara despre impactul politic al acestei comedii.

”Echipa de fete” este primul lungmetraj al lui Julien Hallard, cineast complex şi de perspectivă (actor, scenarist, adaptator, regizor), care a produs şi realizat mai multe filme de scurt metraj (People Are Strange”, ”Cheveu”, ”Vynil” etc.) foarte bine primite de critici. Aceştia nu au făcut economie de aprecieri nici în cazul acestei creaţii. ”O comedie socială şi feministă care se dovedeşte a fi foarte amuzantă şi bine scrisă.” (”Télé Loisirs”); ”Un film comic emoţionant şi distractiv jucat de o echipă impecabilă de actori, un subiect puternic (macismul), o estetica vintage elegantă şi o regie care iese din obişnuitul divertismentului francez. (”Le Journal du Dimanche”); ”Este un film vesel, inteligent, viu, plin de farmec şi de energie pozitivă: e imposibil să rezişti acestei propuneri de film de comedie atât de bun.” (”Télé 7 Jours”).

”Echipa de fete”, un film care priveşte vesel spre trecut, vorbind inteligent despre prezent, despre lacunele şi ratările societăţilor noastre, o creaţie de înaltă calitate pentru toate categoriile de public, un film care distrează şi dă de gândit în aceeaşi măsură. Iată numai o parte dintre motivele pentru care acest film, suntem convinşi, are toate şansele să-i cucerească şi pe distribuitorii şi pe spectatorii români.

Arhiva rubricii Imago 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.