Știri: ”Primăvara Comunitară”, eveniment cultural organizat de Uniunea Democrată Turcă din România (1 aprilie 2017, Constanța)

919
nevruz primavara comunitara turci

Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) are deosebita plăcere de a vă invita sâmbătă, 1 aprilie 2017, de la ora 12.00 la evenimentul cultural Primăvara Comunitară ce va avea loc în Sala ”Remus Opreanu” din incinta Instituţiei Prefectului, Județul Constanța. În cadrul Festivalului ”Primăvara Comunitară”, ediția a XVI-a, Uniunea Democrată Turcă din România va participa cu ansamblurile de dansuri folclorice ”Șirinler”, ”Kardelen”, ”Fidanlar” și ”Delikanlilar”, care vor prezenta dansuri din repertoriul turcesc. Evenimentul multicultural, organizat de comisia de cultură a UDTR va avea invitați din mai multe comunități etnice care se vor întrece în cântece și dansuri tradiționale cu formaţiile UDTR.

Festivalul Interetnic „Primăvara Comunitară” va reuni ansambluri folclorice aparţinând: UDTR, UDTTMR, Comunităţii Elene ”„Elpis”, CRLR şi ale aromânilor. În cadrul aceluiaşi eveniment, începând cu ora 13.00, va avea loc lansarea cărților: Literatura turcă populară, ediţie bilingvă româno-turcă, autor Emel Emin, Editura Ex Ponto Constanța și Rime orientale, ediţie bilingvă turco-română, Editura Imperium Constanța, ce poartă semnătura poetei Urfet Șachir, volume publicate de Uniunea Democrată Turcă din România. Volumul de poezie Glasul dorului, autor Urfet Şachir, versiune în limba română, Editura Pim Iaşi, nu a fost publicat de UDTR, însă se va prezenta cu acestă ocazie. Autoarea Urfet Şachir a dedicat ambele volume, Rime orientale şi Glasul dorului, mamei sale, căreia îi poartă o veşnică recunoştinţă şi care şi-ar fi dorit mult să vadă aceste cărţi tipărite. Prezentarea celor două evenimente va fi făcută de către preşedintele comisiei de cultură a UDTR, doamna Serin Türkoğlu, coordonatorul proiectului.

Preşedintele comisiei de cultură, doamna Serin Türkoğlu, coordonatorul proiectului, a declarat: „A devenit o tradiţie pentru UDTR să marcheze sosirea primăverii împreună cu reprezentanţii altor comunităţi etnice din Dobrogea care, ca şi etnicii turci, păstrează şi astăzi tradiţii şi obiceiuri practicate în preajma echinocţiului de primăvară. Având ca punct de plecare Nevruzul, o sărbătoare străveche a popoarelor de origine turcă ce este marcată în fiecare an la 21 martie, din Asia până în Balcani, dorim ca prin acest festival să punem în valoare zestrea culturală a altor comunităţi etnice care trăiesc, în armonie, în Dobrogea, dar şi pe cea a românilor majoritari.”

Sursa: http://www.rdtb.ro/actiuni (site-ul UDTR)

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.